Niskatuki "Asmat"

350 €

Asmat-kansa, Irian Jaya, Uusi Guinea, Indonesia, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Asmat-kansa elää eristyksissä Uuden Guinean saaren lounaisrannikolla, Indonesiassa. Asmatien asuinalue kattaa yli 25,000 neliökilometriä, muodostuen etupäässä laajoista makean veden suoalueista, trooppisesta sademetsästä, vuorovesialueista, sago-palmuista ja mangrovepuista. Asmat-kansa tunnetaan puuveistoksistaan ja koristeellisista metsästysvälineistään, mutta myös pahamaineisena alkuperäiskansana, joka harjoittaa pääkallonmetsästystä ja kannibalismia. Asmatit on yhdistetty mm. New Yorkin entisen kuvernöörin Nelson Rockefellerin 23-vuotiaan pojan, Michael Rockefellerin selittämättömään katoamiseen tämän liikuessa näiden keskuudessa, keräten etnografista esineistöä vuonna 1961. Hänen ruumista ei koskaan löydetty.

Asmat-kansan soturit käyttivät arvostettujen ja tärkeiden esi-isien pääkalloja niskatukina ja tyynyinä. Asmatit uskoivat että näin elävät pysyivät paremmin yhteydessä kuolleisiin. Kristityt lähetyssaarnaajat aloittivat Asmatien käännyttämisen pois pääkallonmetsästyksestä ja siihen liittyvistä perinteistä 1950-luvulla. Tällöin esi-isien kallojen käyttöä niskatukina ja tyynyinä pyrittiin korvaamaan kookkailla simpukoilla.

Upeasti patinoitunut kookas simpukka jota käytetty niskatukena kallon sijaan. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Pölyä ja likaa. Tämä koru on peräisin lakkautetun etnografisen museon/säätiön ex-kokoelmista Hollannista. Kooltaan n. 25cm x 15cm.