Peitsimerisiilin piikkejä "Phyllacanthus imperialis"

15 €

Indopasifinen merialue, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Merisiilit (Echinoidea) ovat piikkisen pallon muotoisia, piikkinahkaisiin kuuluvia merten selkärangattomia. Luokkaan kuuluu noin 940 lajia. Aikuinen yksilö on halkaisijaltaan tyypillisesti 3–10 cm. Ne etenevät merenpohjalla imujalkojensa avulla. Merisiilit voivat elää jopa 20 vuotta. Merisiilien terävät piikit suojaavat hyvin eläintä petoja vastaan. Niiden piikit voivat olla jopa 30 senttimetrin mittaisia, ja tavallisesti ne pitävät pedot loitolla. Piikkien pisto aiheuttaa kipua, ja lisäksi joidenkin lajien piikeistä vuotaa myrkkyä. Pahimmillaan piikkien pisto voi aiheuttaa verenmyrkytyksen. Kivun lisäksi myrkyn vaikutuksia ovat mm. pahoinvointi, puutuminen ja hengitysvaikeus.

Peitsimerisiilit (Cidaridae) on merisiileihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan enimmäkseen syvistä merivesistä. Peitsimerisiileihin luetaan kuuluvaksi neljä alaheimoa ja yhteensä 25 sukua. Heimon lajien tukiranka koostuu jäykistä levyistä. Peitsimerisiilien primääripiikit ovat usein hyvin pitkiä, tukevia ja sylinterimäisiä. Osalla lajeista piikkien kärjet ovat litistyneet levymäisiksi tai viuhkamaisiksi. Peitsimerisiileillä on myös lyhyempiä sekundääripiikkejä.

Viehättävät, punaisen, syvänharmaan ja violetin sävyiset piikit kuuluvat Phyllacanthus imperialis-lajille. Kokoelmassa 10 kpl piikkejä ja niiden fragmentteja. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 2,5cm ja 6,8cm väliltä.

Huom! Tämä on osa kookkaampaa simpukka/kotilokokoelmaa Suomesta. Me emme osta, myy tai välitä uusia simpukoita, kotiloita tai niiden kappaleita, emmekä hyväksy näiden laitonta maahantuontia.