Rituaalinen amuletti "Dayak"

myyty

Iban-Dayak-kansa, Sarawak, Malesia, Borneo, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Dayakit (kutsutaan myös nimillä Dajakit, Dyakit) ovat Borneon saaren alkuperäiskansaa. Nimi Dayak on myös löyhä yleisnimitys yli kahdelle sadalle alkuperäiskansan etniselle alaryhmälle jotka asuttavat jokien penkereitä ja kukkuloita Borneon saaren keski- ja eteläosissa. Jokaisella "ryhmällä" on oma murteensa, tapansa, lakinsa ja kulttuurinsa, tosin yhdistäviä piirteitäkin löytyy. Dayakit tunnettiin muinoin erityisesti pääkallonmetsästäjistään ja niihin liittyvistä rituaaleistaan (Ngayau).

Vaikka Dayakien kyläyhteisöt sijaitsevat vuolaiden ja suurien jokien penkereillä, jotka sopivat erinomaisesti kalastamiseen ja metsästämiseen, muodostuu useimpien Keski-Kalimantan talouksien elanto kuitenkin maanviljelystä. Dayakit viljelevät riisiä, raakakumia, kasviksia ja vihanneksia, hedelmiä, sokeriruokoa ym. Dayak-kansojen perinteistä asumusta kutsutaan "pitkätaloksi" (Rumah panjai tai Rumah betang) joissa asuu useita perhekuntia yhdessä. Tämä valtava rakennus muodostuu sitä tukevista puupylväistä, jotka voivat olla satoja metrejä pitkiä. Toisella puolella rakennusta on pitkä yhteisöllinen alue josta yksittäiset kotitaloudet voidaan tavoittaa. Jotkut Sarawakin "pitkätalot" ovat erittäin kookkaita, jopa yli 1152 metriä pitkiä.

Ibanit (kutsutaan myös meri-dayakeiksi) on yksi Dayak-kansoista. Suurin osa Ibaneista elää Sarawakin osavaltiossa, Malesiassa. Pelottavan maineen omaavat Ibanit tunnetaan pääkallonmetsästysperinteen lisäksi vahvana ja menestyksekkäänä soturikansana. Eurooppalaisten saapumisen ja sitä seuranneen kolonisaation jälkeen pääkallonmetsästys vähitellen hiipui pois. Se ei kuitenkaan kadonnut kokonaan. Yleensä vihollisten kalloja säilytettiin pääkallonmetsästysretken jälkeen pitkätaloissa. Vielä tänäkin päivänä joidenkin talojen kattoparruista saattaa löytää joukon vihollisten kalloja riippumassa Dayak-kansan loisteliaan menneisyyden muistomerkkeinä. Tuoreimmat nistä ovat todennäköisesti toisen maailmansodan aikana otettujen japanilaisten kallot.

Ainutkertaisen upea Iban-Dayak-kansan rituaalinen amuletti. Kaksi carabaon eli vesipuhvelin (Bubalus bubalis) leukaluuta on liitetty toisiinsa rottinkipunoksin. Keskelle on sidottu kasvikuidulla sarvinokan (Bucerotidae) kallo. Hyvässä kunnossa. Upea tumma, lähes musta patina. Iänmukaista vahvaa kulumaa, murtumia, pölyä, nokea ja likaa. Iäkäs ja pitkään seremoniakäytössä ollut kappale. Kooltaan noin 40,0cm x 20,0cm.