Maito-astia "Kibuyu"

myyty

Maasai-kansa, Kenia, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Maasait ovat itäafrikkalainen paimentolaiskansa, joka elää pääosin Kenian ja Tansanian alueella. Maasait ovat yksi Afrikan tunnetuimmista etnisistä kansanryhmistä. Vaikka Maasait tunnetaankin yleisesti pelottomana soturikansana, kansan todellinen kulttuuri pohjaa ennen kaikkea paimentolaisuuteen ja karjanhoitoon. Maasaiden perinteinen ruokavalio koostuu etupäässä vuohen- ja lampaanlihasta, naudanverestä ja maidosta. Maasaiyhteisössä karja ja lapset ovat miehen vaurauden ja vaikutusvallan mitta. Miestä pidetään köyhänä jos hänellä on vähemmän kuin viisikymmentä nautaa. Lapsia toivotaan niin paljon kun niitä suodaan.

Maasait asuvat perinteisesti naisten rakentamissa, kuivatusta lehmänlannasta, virtsasta, mudasta ja oksista rakennetuissa asumuksissa (inkajijik). Asumusten rakentamisen lisäksi naiset hoitavat lapset, noutavat veden, keräävät polttopuut, lypsävät lehmät ja valmistavat ruoan. Miesten tehtävä on kylän puolustaminen ja karjan paimentaminen. Tytöt auttavat äitiä kotitöissä ja pojat miehiä karjan paimentamisessa. Kylät (Kraals) on rajattu piikikkäästä akaasiasta valmistetulla aidalla (enkang). Yöksi karja tuodaan laitumelta aitojen sisäpuolelle turvaan villieläimiltä.

Maasaiyhteiskunta on luonteeltaan vahvasti patriarkaalinen. Tosin maasaiyhteisöissä yhteiskunnallinen asema ei määräydy sukupuolen vaan iän mukaan. Näin ollen vanhempi nainen on korkeammassa asemassa kuin nuorempi mies.

Maasait uskovat yhteen jumalaan (kutsutaan nimellä Enkai tai Engai) jonka vallassa on sateet, hedelmällisyys, rakkaus ja aurinko. Enkai näkyy kaikkialla luonnossa. Enkai on myös antanut kaiken karjan maasaille. Maasaiden symboliikassa väreillä on suuri merkitys. Tärkeimmät värit musta ja punainen ovat myös Enkain kaksi eri puolta: Enkai Narok (Musta Jumala) edustaa hyvyyttä, viisautta, hedelmällisyyttä ja turvallisuutta, kun taas Enkai Na-nyokie (Punainen Jumala) sotaa, kostoa, kuolemaa ja kuivuutta. Enkain lisäksi on myös pienempiä jumaluuksia, kuten Neiterkob, joka toimii viestinviejänä jumalan ja ihmisten välillä. Kuun jumalatar (Olapa) on taas naimisissa Enkain kanssa.

Maito-astiat ovat ehkä näkyvimpiä ja tärkeimpiä esineitä kulttuurin parissa joka keskittyy paimentolaisuuteen ja karjanhoitoon. Kalebassista valmistettuja astioita on käytetty verestä ja maidosta valmistetun ravitsevan juoman kuljettamiseen. Maito-astioista on pidetty erityisen hyvää huolta ja niitä on käytetty useiden vuosien ajan. Astioihin tulleet halkeamat on huolellisesti paikattu ompelemalla.

Tämä pienikoinen, kalebassista valmistettu, pyöreä maito-astia (Kibuyu) on hyvässä kunnossa. Astian pintaan kaiverrettu yksinkertaisia viivakoristeita. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Kaunis patina. Kansi puuttuu. Pieniä pintavikoja, tahroja, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 13,5cm x 10,5cm x 10,5cm.