Fetissiveistos "Mafa"

400 €

Mafa-kansa, Kamerun, 1900-luvun puoliväli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Kamerunissa asuu arviolta noin 300 erillistä etnistä kansanryhmää. Jokaista maan kymmenestä alueesta hallitsevat tietyt etniset tai uskonnolliset ryhmät. Ylänkömaan vehreillä ruohotasangoilla elää suuri joukko löyhästi toisiinsa nivoutuneita sukulaiskansoja. Kansoista suurimmat, kuten Bamumit, Tikarit ja Bamileket muodostavat lähes 40 prosenttia koko väestöstä. Eteläisten sademetsien Ewondon, Bulun, Fangin, Makaan ja Pygmien osuus on noin 18 prosenttia, kun taas Fulanien osuus väestöstä on lähes 15 prosenttia. Kansat harjoittavat elinkeinonaan maanviljelyä, kasvattaen etupäässä maissia, pähkinöitä sekä jamssia. Metsästämistä ja kalastamista harjoitetaan vähemmän. Naisten katsotaan saattavan maan hedelmälliseksi, joten nämä ovat yleensä vastuussa viljelystä ja sadonkorjuusta, miesten muokatessa peltoja istutuskuntoon ja paimentavat karjaa. Perinteisiä taide- ja käsityömuotoja harjoitetaan koko maassa. Puukaiverrukset, kuten naamiot ja veistokset ovat erityisen yleisiä. Samoin keramiikka- ja tekstiilitaide.

Mafat (kutsutaan myös Mafahay, Matakam) asuttavat alueita Mandara-vuoriston rinteillä, lähellä Nigerian rajaa Pohjois-Kamerunissa ja pienissä määrin Malissa, Chadissa, Sudanissa, Burkina Fasossa ja Sierra Leonessa. Matakamit ovat yksi tämän vuoristoisen ja kumpuilevan alueen suurimmista kansanryhmistä. Kansan väkiluku on arviolta noin 100- 300 000 henkeä. Mafat ovat jakaantuneet kahdeksi eri ryhmäksi, Mafoihin (Maf-Mafat tai Mafahayt) sekä Bulahaiksi. Elinkeinona Mafat harjoittavat maanviljelyä. Tärkeimpiä viljelykasveja ovat hirssi, pähkinät, pavut ja seesami. Karjanhoitoa harjoitetaan pienimuotoisesti (kanat, vuohet).

Mafojen perinteinen uskonto pohjaa etupäässä luonnonhenkiin, esi-isä- ja maa-kultteihin. Mafojen maailmankaikkeus on täynnä erilaisia henkiolentoja, joilla kullakin on tärkeä tehtävä ihmisten parissa. Henkiolennot ja jumaluudet asuttavat niin taivasta, maata kuin alapuolistakin maailmaa. Taivasta tarkoittava sana (Zhiglè) viittaa myös kaikkiin niihin henkiolentoihin jotka elävät korkeuksissa. Henkiolennot muodostavat oman yhteiskunnan, jonka keskiössä on jumalallinen päällikkö (bi zhiglè) vaimoineen ja lapsineen. Be zhieglèn tyttärien ja poikien tehtävänä on ihmisten tarkkailu ja ohjaaminen näiden maallisen elämän aikana.

Osa henkiolennoista (zhiglè) elää myös ihmisten keskuudessa. Tälläisiä henkiolentoja tunnetaan lukemattomia. Tärkeimpiä niistä ovat kyläyhteisön asumusten/rakennuksien suojelijahenki (zhiglè gai), asumuksen tai kodin sisäänkäynnin henki (zhiglèveslèslè), yhteisön etupihalla olevan maa-alueen vartija/suojelija (zhiglè var-ma-gai), kodin ulkopuolisen lähiympäristön suojelija (zhiglè wuda) sekä henki jonka tehtävä on valvoa kylään johtavaa polkua (zhiglè cived). Lisäksi tunnetaan toinen henkiolento-joukko (nihèd). Nämä elävät maan pinnalla, mutta myös vedessä. Näistä tietyn henkiolennon (nihèd gai) tehtävänä on suojella kotirakennusta, toisen (nihèd wuda) vastuulla taas on kyläyhteisön ulkopuolisen ympäristön valvominen. Erityisen vedenhengen (nihèd yam) katsotaan taas olevan hyvin vaarallinen.

Nämä lukemattomat eri henkiolennot ilmenevät kyläyhteisöissä tai sen välittömässä läheisyydessä (pelloilla, metsissä jne.) esimerkiksi pyhän saviruukun tai kiven muodossa. Henkiolennot voivat elää myös asumusten keskellä kasvavissa kotipuissa (wof-ma-gai), tietyissä lähimetsikön puissa, merkittävissä kivimuodostelmissa ja muissa tärkeissä paikoissa. Esi-isähenkien ja edellämainittujen henkiolentojen lisäksi Mafa-kansan hyvinvointiin vaikuttaa kolmaskin entiteetti. Kansan parissa tunnetaan käsite salaperäisestä ja pahantahtoisesta voimasta (wudimidè) joka voidaan karkeasti kääntää noituudeksi.

Tämä ainutkertainen fetissiveistos on koottu nahalla päällystetyistä luista, narusta, tekstiilisuikaleista ja lasihelminauhoista. Veistoksen anthropomorfinen pää on valmistettu nahalla päällystetyistä sorkista. Silmiksi on upotettu siemenkodat. Veistoksen vartalon ja luisten raajojen ympärille on kiedottu lukemattomia lasihelminauhoja. Helminauhoissa mustia, keltaisia, punaisia, vaaleanpunaisia, valkoisia ja sinisiä, eri mallisia antiikkisia lasihelmiä. Veistoksen vyötärölle sidottu nahkanyörillä nikamia, hampaita, siemenkotia ja puu-amuletteja. Hyvässä kunnossa. Puuttuvia yksittäisiä helmiä. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Upea kerrostunut patina. Likaa, maa-ainesta ja pölyä. Juomauhrien jälkiä. Kooltaan veistos on noin 60,5cm x 27,0cm x 11,5cm.

Lainaukset ja viittaukset:

Godula Kosack, Leipzig and Marburg, The Mafa belief system and its relevance in view of modernization, 2014.

The Way of the Beer, Ritual Re-enactment of History Among the Mafa, Gerhard Müller-Kosack, 1996/2001.

The Mafa community, Gbaya Art's Blog, 2013.

101lastribes.com.

Database for Indigenous Cultural Evolution (Dice), University of Missouri, 2015.