Keraaminen pieni astia ”Amphorae”

myyty

Rooman valtakunta 100eaa.-200jaa, yksityiskokoelmasta Tukholmasta, Ruotsista.

Ainutkertaisen kaunis pieni amphora on peräisin Rooman valtakunnasta. Amphora edustaa klassista alaspäin kapenevaa mallia. Sivussa pieni koristekahva. Amphoran kaula on ohut ja suu-aukko pieni. Merilöytö.

Roomalainen käyttökeramiikka voidaan yleisesti jakaa kahteen luokkaan, karkeaan ja hienoon. Ensiksi mainitut olivat jokapäiväisessä arkikäytössä olleet astiat, kuten ruoanvalmistuksessa, elintarvikkeiden säilyttämisessä ja kuljettamisessa käytetyt ruukut, kulhot ja vadit. Karkea keramiikka oli edullista, paikallisesti tuotettua ja lähes kaikkien saatavilla.

Hieno keramiikka taas käsitti laadukkaammat tarjoilu- ja ruokailuastiat, kosmetiikka-astiat sekä koriste-esineet. Nämä olivat rakenteeltaan hienostuneempia, koristeellisempia ja niiden valmistusmateriaalit laadukkaampia. Hienoa keramiikkaa tuotettiin valtavia määriä niihin erikoistuneissa keramiikkapajoissa ympäri Rooman valtakuntaa. Näistä tunnetuinta lienee ”terra sigillata”- keramiikka.

Tämä amphora on ollut todennäköisesti säilytysastia oliiviöljylle. Kookkaita amphora-ruukkuja käytettiin viinin ja öljyjen kuljettamiseen ja varastoimiseen. Tämä pienikokoinen amphora on erittäin hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Ulko- ja sisäpintaa peittää melkein kauttaaltaan kotiloiden ja nilviäisten jättämiä kalkkijäämiä ja kerrostumia. Kooltaan noin 19cm x 7cm.