Tanssinaamio ”Murik”

800 €

Murik Laken alue, Sepik-joki, Papua Uusi Guinea, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta, hankittu alkujaan suoraan Sepikin alueelta.

Tämä upea naamio on peräisin Murik Laken alueelta, Sepik-joelta, Papua Uudesta Guineasta. Massiivinen Sepik-joki halkoo kiemurrellen Uuden Guinean saarta 1,126 kilometrin pituisena, muodostaen paikoitellen valtavia tulvatasankoja, rämeitä ja suo-alueita. Sepik-joen aukeilla penkereillä ja sen lukemattomien sivujokien varrella sijaitsee harvakseltaan kyläyhteisöjä joiden asukkaat elävät hyvin eristyksissä ulkomaailmasta ja joiden elämäntapa ei ole juurikaan muuttunut tuhansiin vuosiin.

Monimuotoisen Sepik-kansan parissa tunnetaan yli 250 erilaista kieltä ja heimot nivoutuvat yhteen kaupankäynnin ja erilaisten kulttuuristen vuorovaikutusten avulla. Jokaisella heimolla on kuitenkin omat rituaalinsa, traditionsa ja tapansa.

Sepik-joki ja sen kymmenet kyläyhteisöt ovatkin epäilemättä ”etnografinen taiteen elävä galleria”. Jokainen kylä tuottaa toinen toistaan hienompia puuveistoksia, naamioita, astioita ja rituaaliesineitä. Jokaisella heimolla on oma tunnistettava tyylinsä jotka kokenut keräilijä erottaa helposti toisistaan.

Tämä upea naamio kuvastaa esi-isää, joka on puoliksi lintu, puoliksi ihminen. Naamiot katsotaan hyvin pyhiksi esineiksi ja niitä saakin käyttää vain miehet jotka on initioitu juuri tätä tarkoitusta varten. Käytettäessä naamiota tanssin aikana, sen kantaja muuttuu siksi hengeksi jota kyseinen naamio edustaa. Puinen naamio on maalattu punaisella pigmentillä, joka on kuitenkin kulunut melkein kokonaan pois. Kulumaa ja käytön jälkiä. Naamio on kooltaan noin 60cm x 18cm.