Seremoniallinen päähine "Mum"

380 €

Bamum-kansa, Kamerun, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Kamerunin vehreillä ruohotasangoilla elää suuri joukko eri sukulaiskansoja. Nämä useat etniset ryhmät voidaan karkeasti jakaa kokonsa ja sijaintinsa puolesta kolmeen eri ryhmään ja näiden pienempiin alaryhmiin. Suurimmat ovat Bamumit, Tikarit ja Bamileket. Näistä Bamumit (kutsutaan myös Bamoun, Mum) asuttavat alueita Nbam- ja Nun-jokien välisellä alueella ja harjoittavat elinkeinonaan maanviljelyä, kasvattaen etupäässä maissia, pähkinöitä sekä jamssia. Naisten katsotaan saattavan maan hedelmälliseksi, joten he ovat vastuussa viljelystä ja sadonkorjuusta, miesten muokatessa peltoja istutuskuntoon.

Bamumit harjoittavat esi-isien henkien palvontaa ja uskovat että nämä henget ruumiillistuvat menehtyneiden esi-isien pääkalloissa. Tämän vuoksi suvun vanhuksilla on hallussaan esi-isien kalloja. Mikäli kalloa ei ole säilötty oikein, esi-isän hengellä ei ole paikkaa johon asettua ja uskotaan että henki saattaa tällöin aiheuttaa perheelle ongelmia ja murhetta. Esi-isien henkiä lepytellään erilaisin seremonioin ja rituaalein. Koska pääkallo ja pää yleisesti edustaa esi-isiä, on nämä kuvattu usein naamioihin ja muihin koristeltuihin käyttöesineisiin.

Massiivinen Bamum-kansan shamaanin tai papin seremoniallinen päähine on hyvässä kunnossa. Kookas, osittain savella päällystetty nautaeläimen kallo on koristeltu kaurikotilo-upotuksin. Kallo on sidottu rottingista tai karkeasta kasvikuidusta punottuun päähineeseen. Päähineen sivuilla raffiaa ja tekstiilin kappaleita. Iänmukaista kulumaa ja seremoniallisen käytön jälkiä. Päähineen runko painunut aavistuksen kasaan kallon painosta. Jäänteitä valkoisesta, punaisesta ja tummanruskeasta pigmentistä. Kooltaan noin 28,5cm x 54,0cm x 26,0cm.