Hautaveistos "Han"

400 €

Läntinen Han-dynastia, 202eaa-6jaa, Kiina, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Han-dynastia oli vuosina 202eaa - 220jaa. Kiinaa hallinnut dynastia. Sen yli 400-vuotinen valtakausi tekee siitä yhden Kiinan historian pitkäaikaisimmista dynastioista. Aikakausi jakaantui Läntisen (202eaa- 9jaa) sekä Itäisen (25AD-220AD) Han-dynastian valtakauteen ja niiden välissä lyhytaikaiseksi jääneeseen Xin-dynastian (9jaa-23jaa) valtakauteen. Han-kaudella kungfutselainen filosofia levisi valtion ideologiaksi. Han-dynastian aikana Kiina otti hallintaansa 8000 kilometriä pitkän Silkkitien kauppareitin, joka yhdisti pääkaupunki Chang-anin Lähi-Itään.

Hautaveistokset ovat ihmis- ja eläinhahmoisia, muottien avulla valettuja saviveistoksia, joita valmistettiin hautaan laitettaviksi lahjoiksi. Veistosten lukumäärään haudassa vaikutti menehtyneen yhteiskunnallinen asema. Vainajan sosiaalisesta statuksesta kertoi myös se, kuinka kookkaita veistokset olivat ja kuinka moni niistä oli lasitettu. Tämä uskomattoman kaunis ja ilmeikäs Läntisen (202eaa- 9jaa) Han-dynastian arkaainen hautaveistos kuvaa makuuasennossa olevaa pässiä. Pässi on myös yksi kiinalaisen horoskoopin kahdestatoista eläimestä. Pässien katsottiin olevan rauhallisia ja viisaita eläimiä.

Terrakotasta valmistettu hautaveistos on erittäin hyvässä kunnossa. Veistoksen yksityiskohtaiset ja realistiset piirteet on toteutettu huolella. Käppyrät sarvet, pienet korvat, ilmeikkäät silmät ja jopa kihara turkki on vangittu taidokkaasti tähän ainutkertaiseen veistokseen. Jäänteitä alkuperäisestä valkoisesta maalista. Iänmukaista kulumaa, maa-ainesta ja pölyä. Kooltaan noin 14,0cm x 5,5cm.