Kampa ”Luba”

120 €

Luba-Hemba-kansa, 1900-luku, Pohjois-Katanga, Kongon demokraattinen tasavalta, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Luba-kansa (kutsutaan myös nimillä Balubà, Louba, Warua) asuttavat tiiviinä ryhmittyminä valtavan laajoja alueita ympäri Kongon demokraattista tasavaltaa. Nimi ”Luba” viittaa useisiin eri kansoihin, jotka eroavat syntyperältään, mutta puhuvat läheisesti toisiaan muistuttavia kieliä (mm. Luba-Kasai, Luba-Katanga, Swahili) ja jakavat yhteisen poliittisen historian Luba-kuningaskunnan jälkeläisten kanssa. Luba-kuningaskunta tai -imperiumi kukoisti noin 1400-luvun lopulta aina 1800-luvun lopulle.

Vaikka Luba-kansan historia onkin täynnä väkivaltaa ja sotaa, heidän taiteelleen on ominaista sen muotokielen puhdas harmonia ja orgaanisuus. Selkeimmin tämä näkyy naiseuden vahvassa korostamisessa taiteessa. Luba-kansa uskoo että vain naiset, joilla on mahdollisuus tulla raskaaksi ja synnyttää uutta elämää, ovat riittävän vahvoja hallitsemaan voimakkaita henkiä ja näiden jakamaa salaista tietoa.

Naishahmo joka kannattelee rintojaan on ehkä yleisin teema Luba-kansan taiteessa. Tämä aihe on monella tapaa merkityksellinen ja symboloi kunnioitusta, huolenpitoa ja naisen roolia äitinä, mutta on merkittävä myös sen vuoksi että Luba-kansan parissa suku lasketaan matrilineaarista sukulinjaa pitkin.

Kampoja käytetään tervehtimiseen, osana rituaalimenoja ja initiaatioita. Ne kulkevat suvussa sukupolvelta toiselle arvostettuina esineinä ja voimakkaina objekteina. Tämä upea puukampa kuvaa kahareisin seisovaa naishahmoa joka kannattelee rintojaan ja näyttää sukupuolielimiään. Naisella on kahvipavun muotoiset silmät, suora nenä ja täyteläiset huulet. Naisella on Luba-kansalle tyypillinen päähine päässään. Iänmukaista kulumaa. Upea tumma patina. Kooltaan noin 25cm x 7cm.