Kokoelma rukousnauhoja ”Mālā”

80 €

Kambodža/Laos, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Mālāhelminauhoja käytetään buddhalaisuudessa, hindulaisuudessa, šintolaisuudessa ja jainalaisuudessa osana mantrojen meditatiivista läpikäyntiä, jota kutsutaan sanskriitiksi nimellä ”japa”. Mālāhelminauhaa kutsutaan tämän johdosta myös Japa-mālāksi. Yleensä mālāhelminauha koostuu 108 helmestä (numero 108 katsotaan pyhäksi numeroksi). Mālāhelminauhassa on usein yksi värikkäämpi tai kookkaampi helmi. Tämän erikoisemman helmen, helmen numero 109 nimi on sumeru (tätä helmeä kutsutaan myös nimillä bindu, stuba, guru). Helmien laskeminen alkaa sumeru-helmen vieressä olevasta helmestä.

Kokoelma pitää sisällään kolme puista mālāhelminauhaa joissa kauniin patinoituneet helmet on käsin kaiverrettu Tulsin oksista, Santeli- tai Bodhi-puusta. Helmissä kaunis kullankeltainen patina.

Helmet ovat ikäisekseen hyvässä kunnossa. Iämukaista kulumaa ja vahvaa patinaa. Käytön jälkiä. Rukousnauhojen pituus vaihtelee 65cm ja 112cm väliltä. Kahdessa mālāhelminauhassa on 109 helmeä joista yksi on sumeru. Kolmannesta nauhasta puuttuu yksi helmi. Kokoelma myydään settinä.