Seremonianaamio "Chikunga"

190 €

Chokwe-kansa, Keski- ja Etelä-Afrikka, 1900-luku, suomalaisesta yksityiskokoelmasta.

Chokwet (tunnetaan myös nimillä Kioko, Bajokwe, Kibokwe, Ciokwe, Badjok) ovat kotoisin Keski- ja Etelä-Afrikasta, pääosin Angolasta, Kongosta ja Sambiasta. Chokwet elävät metsikköisillä savanneilla, mutta myös jokien varsilla ja sademetsien kattamilla suo- ja räme-alueilla. Etelämpänä asuva Chokwe-kansa harjoittaa elinkeinonaan etupäässä maanviljelyä, kasvattaen mm. maissia, papuja, maapähkinöitä, jamssia, hirssiä ja maniokkia, kun taas pohjoisessa elävät Chokwet tunnetaan erittäin taitavina metsästäjinä.

Chokwe-kansan perinteinen uskonto keskittyy vahvasti esi-isien palvonnan ympärille. Mikäli kylässä on päällikkö (Mwana nganga), tämän katsotaan edustavan suoraan jumalaa Kalungaa tai esi-isä-henkiä (mahamba). Chokwet uskovat myös että taide-esineet (veistokset, naamiot, keraamiset esineet) ovat pyhiä ja että nämä edustavat, tai pikemminkin yhdistyvät suoraan esi-isiin tai Kalungaan.

Chokwe-kansalle naamioista kaikista tärkein ja voimakkain on ”Chikunga”. Tätä upeaa naamiota saavat käyttää vain heimon päälliköt esi-isien kunniaksi järjestetyissä rituaaleissa, uuden päällikön virkaanastujaisissa, seremonioissa ja uhrijuhlissa. ”Chikunga”-naamioiden uskotaan olevan "ladattu" täyteen puhdasta voimaa ja niitä pidetäänkin tämän vuoksi erittäin pyhinä.

Naamion päälaki on värjätty useilla eri pigmenteillä ja kaoliinisavella. Kasvoja koristavat useat traditionaaliset arpitatuoinnit. Hiukset on tehty bamburuo’on kappaleista, joiden läpi on pujotettu kangassuikaleita. Korvissa metallirenkaat. Hyvässä kunnossa. Kaunis patina. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Vähäisiä hankaumia ja kolhuja. Pölyä ja likaa. Naamio on kooltaan noin 40,0cm x 25,5cm.