Ruutisarvi "Amazigh"

175 €

Amazighit, Marokko, Pohjois-Afrikka, 1800-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Amazighit tai amazighilaiset (ⵉⵎⴰⵣⵉⵖⴻⵏ, imazighenit) ovat Pohjois-Afrikan afroaasialaiseen kieliryhmään kuuluvaa kantaväestöä. Aikaisempi nimitys berberit juontuu antiikin kreikan kielen sanasta "barbaros" (βάρβαρος), joka tarkoittaa julmaa, sivistymätöntä, raakaa ihmistä, barbaaria. Sana ”berberi” olikin alun perin roomalaisten käyttävä halventava termi ihmisistä, joiden puhetta he eivät ymmärtäneet. Siksi monet berberit käyttävät mieluummin itsestään berberinkielistä nimeä Amazigh, joka tarkoittaa "vapaata, jaloa ihmistä". Kansa voidaan jakaa useisiin eri alaryhmiin. Amazigheja on arviolta 10-15 miljoonaa. Laajoilla alueilla Marokossa, Algeriassa, Libyassa, Tunisiassa, Mauritaniassa, Länsi-Saharassa, Kanariansaarilla sekä Egyptissä, Malissa ja Nigerissä elävät amazighit ovat Algeriankin alkuperäisasukkaita. Nykyään suurimmat amazigh-yhteisöt sijaitsevat Marokossa ja Algeriassa, vaikka pienempiä ryhmittymiä on myös muissa Pohjois-Afrikan maissa.

Amazighit ovat Pohjois-Afrikan kansoista kenties kaikkein vanhimpia. Näiden esi-isien katsotaan saapuneen alueelle jo yli 10,000 vuotta sitten. Vuoteen 250 eaa. mennessä Amazighit olivat perustaneet kolme kuningaskuntaa nykyisten Tunisian, Marokon ja Algerian alueille. Nämä kuningaskunnat yhdistyivät vuonna 203 eaa. Amazighit kävivät sotaa muun muassa Karthagoa vastaan. Numidiaa hallinnut amazighkuningas Masinissa liittoutui Rooman valtakunnan kanssa. Masinissa myös pakotti monet amazighit jättämään kiertelevän elämäntapansa ja asettumaan aloilleen. Masinissan johdolla Numidiasta tuli vahva kuningaskunta, joka kuitenkin hajosi hänen kuolemansa jälkeen vuonna 148 eaa. Kuningas Juba I yhdisti 85–46 eaa. amazighit uudelleen, mutta hänet syrjäytti Rooman Julius Caesar.

Keskiajan varhaisina vuosisatoina 600- ja 700-luvuilla jaa. koko Pohjois-Afrikka joutui arabien hallintaan ja amazighit kääntyivät valloittajien tuomaan islamin uskoon. Arabien maahanhyökkäyksen takia monet muuttivat pois rannikoilta sisämaan vuoristoihin ja aavikoille. Suuri osa myös sulautui arabiväestöön. Amazighit pysyivät itsenäisinä 1100-luvulle, mutta beduiinit mursivat heidän maatalousjärjestelmänsä ja pakottivat monet paimentolaisuuteen. Eurooppalaiset valtiot, kuten Espanja, Portugali, Ranska ja Englanti alistivat koko Pohjois-Afrikan vuoteen 1914 mennessä, mutta amazighit tekivät vastarintaa Pohjois-Marokossa heimopäällikkö Abd el-Krimin johdolla vuosina 1920–1926 käydyssä Rifin sodassa. Pohjois-Afrikka vapautui siirtomaavallasta vasta 1960-luvulla. Nykyisin osa heistä on aloilleen asettuneita viljelijöitä, osa taas paimentolaisia. Vaikka amazighit ovat säilyttäneet osittain oman kulttuurinsa ja kielensä, nykyään väestö on pitkälti sekoittunut arabeihin. Islam on vallitseva uskonto. Esimerkiksi Marokossa rajanveto marokkolaisen ja amazighin välille on usein mahdotonta. Monissa Pohjois-Afrikan valtioissa amazigheja kohdellaan toisen luokan kansalaisina hallitsevia arabeja huonompina. Esimerkiksi Algeriassa arabiasta tehtiin maan ainoa virallinen kieli vuonna 1990 ja amazighkielten (mm. pohjoinen tamazight) puhuminen tehtiin laittomaksi.

Amazighien elämäntavat vaihtelevat suuresti riippuen ryhmästä, mutta suurin osa heistä on maanviljelijöitä. He viljelevät muun muassa ohraa, oliiveja, kurpitsoja ja viiniköynnöksiä. Kotieläiminä pidetään lehmiä, lampaita, hevosia, vuohia ja kameleita. Osa amazigheista viettää paimentolaistyylistä elämää liikkuen karjansa mukana laidunalueelta toiselle. Heilläkin on kuitenkin yleensä kiinteä asuinpaikka. Naiset hoitavat yleensä kotityöt miesten työskennellessä pelloilla ja rakentaen taloja.

Näyttävä, iäkäs mustaruutipullo pullon runko on valmistettu puusta, joka on päällystetty tummanruskealla nahalla ja koristeltu messinkisillä kupukantaisilla nauloilla. Pullon kaula on veistetty kamelinluusta ja koristeltu yksinkertaisin viivakaiverruksin. Hyvässä kunnossa. Tulppa/korkki ja muutamia nauloja puuttuu. Iänmukaista vahvaa kulumaa. Pieniä pintavikoja ja nahan kuivumisesta johtuvia pieniä murtumia. Likaa, ruostetta ja pölyä. Kooltaan noin 31,0cm x 14,0cm x 9,0cm.

Viittaukset, lainaukset & lähteet:

Berber, Michael Brett, Encyclopedia Britannica, 10 Apr. 2022. (https://www.britannica.com/topic/Berber.)

Who and What is Amazigh? Self-Assertion, Erasure, and Standardization, Alexis Colon, SIT Graduate Institute/SIT Study Abroad SIT Digital Collections, Fall 2018 (https://digitalcollections.sit.edu/cgi/viewcontent.cgi article=4021&context=isp_collection)

The Smithsonian National Museum of African American History and Culture. (http://n2t.net/ark:/65665/fd5db38c77b-c93b-43b5-a523-bbc5a955c143)