Lasihelmet ”Venetia”

myyty

Venetsia/Murano, Länsi-Afrikka, 1700-1800-lukua, yksityiskokoelmasta Kööpenhaminasta, Tanskasta

Tämä upea helminauha on peräisin Länsi-Afrikasta. Helminauhassa on useita kymmeniä toinen toistaan värikkäämpiä lasihelmiä. Näiden lasihelmien historia on mielenkiintoinen, mutta myös tavattoman surullinen. Nämä erikoiset lasihelmet on valmistettu Venetsiassa tai Muranossa, Italiassa, 1700-1800-lukujen vaihteessa.

Afrikassa lasihelmien käyttö kaupankäynnin välineenä ja valuuttana alkoi jo niinkin aikaisin kun 1400-luvulla, portugalilaisten kauppa-alusten saapuessa Länsi-Afrikan rannikolle ja alkaessa käydä ”kauppaa” mm. kullasta, norsunluusta, palmuöljystä ja orjista. Tällöin tuotteet ja ihmiset vaihtoivat omistajaa suurimmaksi osaksi eurooppalaisten lasihelmien avulla. Tämän vuoksi näitä lasihelmiä alettiin pian kutsua myös nimellä ”slave beads” eli orjahelmet.

Lasihelmet osoittautuivat niin edullisiksi ja toimiviksi vaihtokaupan välineiksi että niitä kuljetettiin Afrikkaan lopulta tonneittain ja ne toimivat jopa lähtevien kauppa- ja orjalaivojen painolastina. Lasihelmiin erikoistuneita tehtaita sijaitsi mm. Böömissä, Italiassa ja Alankomaissa ja ne lisäsivät tuotantoaan Afrikan kasvavien tarpeiden mukaan. Lasin valmistamista ei vielä tällöin Afrikassa osattu, joten värikkäät helmet muodostuivat nopeasti arvostetuiksi seremoniakoristeiksi, statussymboleiksi ja sitä kautta valuutaksi erityisesti Länsi-Afrikassa. Helmiä oli tarjolla satoja eri malleja, mutta suosituimmiksi muodostuivat mm. millefiori, rosetta ja chevron.

Helmien käyttö valuuttana loppui Afrikassa vasta 1800-luvun lopulla. Lasihelmet jäivät käyttöön koruina ja vaihtokauppojen välineenä. Lasihelmet ovat yhä tänäkin päivänä erittäin arvostettuja sosiaalisen statuksen ja vaurauden symboleja muun muassa Ghanassa, Länsi-Afrikassa. Antiikkiset lasihelmet kulkevat suvussa perintönä ja niitä vaalitaan arvostettuina sukukalleuksina.

Tämä helminauha on koottu useista kymmenistä eurooppalaisista lasihelmistä. Nyöri on modernia tekoa. Helmissä iän tuomaa patinaa. Pieniä lohkeamia ja murtumia saattaa esiintyä. Helminauhan pituus on noin 74cm ja siinä on 77 uniikkia antiikkista lasihelmeä.

Lasihelmet ”Venetia”, alkujaan Venetsia/Murano, Länsi-Afrikka, 1700-1800-lukua. Yksityiskokoelmasta Kööpenhaminasta, Tanskasta