Fossiilit ”Mosasaurus & Otodus”

120 €

Maakerrostumassa, 90-miljoonaa vuotta sitten, Marokko, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Tässä hienossa pienemmässä lohkareessa on useita mosasauruksen fossilisoituneita ja pirstaloituneita luunkappaleita. Kivettyneet fragmentit ovat jääneet kiinni hiekkapitoiseen kalkkikiveen.

Mosasaurukset, jotka kuuluvat mosasaurien sukuun, elivät myöhäisliitukaudella, noin 90-miljoonaa vuotta sitten. Nämä kookkaat (Mosasaurus hoffmannii yli 17-metriä) ja pitkät merimatelijat eivät varsinaisesti olleet dinosauruksia, vaan kehittyivät maalla eläneistä matelijoista. Mosasaureilla olivat vahvat leuat, ne olivat taitavia uimareita ja niillä oli raajojen tilalle lyhyet evät ja pitkän hännän päässä pyrstöevä. Ne hengittivät happea samoin kuin maalla elävät liskotkin, eikä niillä ollut kiduksia. Mosasaurit synnyttivät myös eläviä poikasia. Matalissa, lämpimissä merissä viihtyneet mosasaurukset olivat kaikkiruokaisia petoja joille kelpasi ravinnoksi ilmeisesti kaikki mitä se sai pyydystettyä. Arkeologiset löydökset ovat paljastaneet mosasaurien ravinnoksi niin merikilpikonnat, hait, ammoniitit, nuoret plesiosaurukset kuin merilinnutkin. Joskus myös toiset mosasauritkin.

Tämä upea fossiili muodostuu kivettyneistä fragmenteista ja pienemmistä luunkappaleista. Kalkkikivilohkareessa on myös Otodus-hain hammas ja rustoja. Fossiilit ovat hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja halkeamia. Kooltaan tämä fossiililohkare on n. 16cm x 8cm.