Keraaminen astia "Shipibo"

350 €

Shipibo-kansa, Ucayali, Amazon-joki, Peru, 1900-luvun puoliväli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Shipibot (kutsutaan myös nimellä Xipibo) asuttavat alueita Ucayali-joen varrella, lähellä Amazon-joen alkulähdettä, Andien vuoriston itäisillä, jyrkillä rinteillä Perussa. Shipibot ja Konibot muodostivat alkujaan kaksi eri kansaa, mutta yhdistyivät kulttuurillisen vuorovaikutuksen, solmittujen avioliittojen ja rituaalien kautta yhdeksi kansanryhmäksi. Inkavaltakunta ei onnistunut valloittamaan Shipibojen tai Konibojen asuinseutua. Vasta 1500-luvun puolivälin jälkeen Shipibot ja Konibot kohtasivat ensimmäistä kertaa espanjalaisvalloittajat. Kristityt lähestysaarnaajat (etupäässä Fransiskaanit) ovat 1600-luvulta lähtien yrittäneet käännyttää Shipiboita enemmän tai vähemmän tuloksettomasti.

Erinäisistä hyökkäyksistä ja käännytysyrityksistä huolimatta Shipibot ovat onnistuneet säilyttämään perinteisen uskontonsa, tapansa ja rikkaat traditionsa, kuten ayahuascan rituaaliseen käyttöön pohjaavan shamanisminsa. Shipibot kunnioittavat suuresti luontoa, sen henkiä ja omia perinteisiä arvojaan. Matriarkaalisen kansan naiset ovat vastuussa villikasvien hankinnasta, toisinaan myös kalastamisesta. Naiset tekevät myös ruoan, hoitavat lapset ja kodinhoidon. Lisäksi naisilla on erityinen asema perinteisten käsitöiden valmistamisessa. Miesten vastuulle jäävät asumusten rakentaminen, kanoottien kaiverrus ja aseiden valmistus.

Shipibo-kulttuurin ehkä merkittävin piirre on kansan syvälle juurtunut hengellisyys jossa korostuu erityisesti kasvien ja luonnon moninaiset henget sekä siihen liittyvä shamanismi. Shipiboille lääkinnälliset kasvit ja niistä valmistetut rohdot ovat universaalin tiedon ja parannuksen lähteitä. Erityisesti hallusinogeeninen ja psykedeelinen lääkekasvijuoma ayahuasca on Shipibo-kulttuurin keskeisiä elementtejä. Shipibo-kansan naiset valmistavat kauniita helmikoristeita, tekstiileitä ja ovat myös tunnettuja keramiikastaan jotka on koristeltu monimutkaisilla, musta-valkoisiilla ja punaisilla geometrisillä kuvioilla (kutsutaan nimellä kené). Esineissä toistuvien abstraktien kuvioiden kosmiset kaavat naiset saavat ollessaan ayahuascan vaikutuksen alaisena. Mallit ovat kehittyneet vuosisatojen aikana, mutta ne noudattavat yleisesti tiettyä kaavaa. Jokaisessa kylässä on oma tunnistettava mallinsa ja jokaisella naisella on oma tyylinsä, jonka hän sitten välittää tyttärilleen. Kuvioiden mallit katsotaan hyvin henkilökohtaisiksi, eikä niitä kopioida toisilta.

Ainutkertaisten kuvioiden sanottu edustavan polkuja. Nämä samat polut (ts.kené) on näkyvissä luonnossa niin mikro- kuin makrotasollakin. Viidakon läpi kulkevat mutkittelevat patikkapolut, monnikaloihin kuuluvan Ipin (Pseudorinelepis genibarbis) kylkien geometrinen kuvionti, yötaivaalla näkyvä linnunrata tai puun lehden särmikäs lehtiruoti (jota pitkin yhteyttämituotteet voivat siirtyä muihin kasvinosiin). Abstakteja kuvioita esineisiin tallentava nainen toimii tällöin viestien välittäjinä maallisen maailman ja henkimaailman välillä. Esineiden kuvioinnin vahva symbolinen ja hengellinen sisältö peilaa ainutkertaisella tavalla Shipibo-kansan ikiaikaisia kosmologisia käsityksiä ja syvällistä sekä tavattoman rikasta maailmankuvaa.

Uskomattoman näyttävä, käsin muotoiltu laakea keraaminen kulho on kohtalaisessa kunnossa. Astian ulkosivuja ja pohjaa koristaa klassiset kené-kuvioinnit. Murtumia, halkeamia ja lohkeamia. Museokorjauksia. Likaa, pölyä ja tahroja. Kooltaan noin 20,0cm x 20,0cm x 7,0cm. Paino n. 479g.