Mineraali "Rikki & Kalsiitti""

95 €

Machów-louhos, Tarnobrzegin piirikunta, Ala-Karpatian voivodikunta, Puola, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Rikki (lat. sulfur, sulphur), on alkuaine, jonka kemiallinen merkki on S. , järjestysluku 16 ja IUPACin standardin mukainen atomimassa on [32,509;32,076] amu. Se on yleinen, mauton ja hajuton, väriltään keltainen epämetalli. Luonnossa rikkiä esiintyy sekä vapaana alkuaineena että erilaisina yhdisteinä. Vapaana alkuaineena rikkiä on tuliperäisten alueiden maaperässä. Toimivasta tulivuoresta purkautuu mm. rikkiä ja rikin yhdisteitä ilmakehään ja maan pinnalle. Rikistä on käytetty suomen kielessä myös vanhahtavaa nimeä tulikivi, sillä se syttyy helposti palamaan, jolloin syntyy pistävän hajuista, ”tulikivenkatkuista” rikkidioksidia. Rikki on tunnettu jo antiikin aikana. Rikin kidemuoto on ortorombinen, mutta esiintyy myös tiiviinä kasaumina. Sen viiru on valkea tai kellanvalkoinen. Kovuus on 2 Mohsin asteikolla.

Kalsiitti eli kalkkisälpä on kalsiumkarbonaattia. Se on karbonaattiryhmän mineraaleista yleisin. Kalsiitin kidejärjestelmä on trigoninen. Kiteet ovat hyvin yleisiä ja saattavat olla hyvinkin monimuotoisia. Kalsiitin yleisin kidemuoto on suippo, kuusisärmäinen pyramidi, jonka joka toinen kulma on terävämpi. Kalsiitti on väriltään useimmiten valkoinen, mutta saattaa joskus olla kellertävän, punertavan tai sinertävän valkoinen. Joskus väri on myös harmaata tai jopa mustaa. Kiilto on lasikiilto ja viirun väri on valkoinen. Epäpuhtaudet saattavat aiheuttaa värillisenkin viirun. Kovuus on 3 Mohsin asteikolla.

Erittäin kauniissa lohkareessa vaalean ja kirkkaankeltainen rikki on kerääntynyt tasaiseksi kerrokseksi isäntäkiven päälle. Rikin keskellä ja ympärillä pieniä määriä beigen värisiä kalsiittikidemuodostelmia. Muu kiviaines on tunnistamatonta, mukana mahdollisesti vihertävää serepentiiniä. Näyte on peräisin hollantilaisesta iäkkäästä mineraalikokoelmasta. Erinomaisessa kunnossa. Pieniä murtumia ja lohkeamia saattaa esiintyä. Iänmukaista kulumaa, likaa ja pölyä. Kooltaan n. 10,0cm x 8,0cm x 5,7cm. Paino noin. 366g.