Seremoniatikarit ”Phurba”

250 €

Tiibet/Nepal, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Nepalista tai Tiibetistä peräisin oleva shamaanin laukku pitää sisällään kaksi puista seremoniatikaria, eläimen hampaan ja pienen patsaan.

Näiden erikoisten puusta veistettyjen tikarien nimi on Phurba (kutsutaan myös nimillä Phurpu, Bhurbu, Phurpa). Sanskritiksi näiden tikarien nimi kīla, joka tarkoittaa naulaa, kiilaa tai vaajaa. Shamaanin rituaaliesineitä juuri phurbat ovat ehkä tärkeimpiä ja vahvimpia välineitä taistella negatiivisia ja häiritseviä voimia vastaan. Phurbat yhdistetään erityisesti tiibetinbuddhalaisuuteen (lamalaisuus), tiibetiläiseen Bön-uskontoon ja hindulaisuuden Veda-traditioihin.

Phurba on ladattu energialla joka on samalla kertaa raivokas, vihainen ja läpitunkeva, mutta myös maadoittava, naulitseva ja kiinnittävä. Mikäli kīlaa käytetään manausrituaaleissa, sen tarkoitus on pitää demonit ja tulpat (olentoja tai esineitä jotka on luotu alitajunnan tai henkisen voiman avulla) aloillaan, naulittuna paikoilleen sen jälkeen kun nämä on manattu pois ihmisestä ja helpottamaan täten näiden eteenpäin lähettämistä. Phurbat, erityisesti puusta veistetyt, ovat shamaanien käytössä parantamisen apuvälineinä, harmonian luomisessa ja energian siirtämisessä. Phurban kolmionmallinen terä symboloi "kolmen myrkyn" tai "kolmen juurimyrkyn" (Sanskritiksi: mula klesha) leikkaamista, katkaisemista tai ylittämistä. Näitä ovat tietämättömyys, himo ja viha. Terä kuvastaa myös menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden hallintaa ja kykyä ylittää nämä kolme aikakäsitettä.

Rustiikkisen juurilaukun kaksi phurbaa on koristeltu taidokkaasti pyhillä symboleilla. Laukussa myös kookas eläimen hammas ja pieni tunnistamaton keraaminen veistos. Upea tumma patina. Iänmukaista kulumaa ja rituaalikäytön jälkiä. Korjauksia, kolhuja, nokea, pölyä ja likaa. Kooltaan juurilaukku on 24cm x 24cm ja phurbat noin 23,5cm x 5cm.