Viidakkoveitsi "Dao-Lepok"

250 €

Naga-kansa, Wokhan piirikunta, Nagaland, Intia/Myanmar, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Erikoinen viidakkoveitsi "Dao-Lepok" on peräisin Nagalandista, Intiasta läheltä Myanmaria (ent. Burma). Nagat ovat tiibettiläis-burmalainen etninen kansanryhmä joka on jakautunut kymmeniin eri heimoihin. Naga-heimot harjoittivat pääkallonmetsästystä 1800-luvulta aina vuoteen 1969 saakka.

Vahvan soturiperinteen lisäksi Nagat tunnetaan taitavista käsityöläisistään. Naga-heimojen heinäkattoiset asunnot on valmistettu puusta ja niiden ulkoverhoilut on koristeltu upeilla kaiverruksilla. Talojen sisäänkäynnit koristellaaan yleensä useilla puhelin tai jakkihärän kalloilla. Naga-kansan naiset ovat taitavia kutojia ja värikkäät saalit sekä koristeelliset päähineet ovat naisten erityisalaa. Puuvillasta tai villasta kudot saalit ovat todellisia taidonnäytteitä ja niiden tekemiseen kuluu paljon aikaa. Saalien rikkaat, monimutkaiset kuviot eroavat eri heimojen välillä ja ne kertovat kantajan sosiaalisesta statuksesta ja arvosta.

Lepok on yleisin Naga Dao-miekkatyypeistä ja se on erityisesti käytössä Wokhan piirikunnassa, Nagalandin osavaltiossa. Lepok on lyhytteräinen ja raskastekoinen, viidakkoveistä muistuttava yleisveitsi jota käytetään monipuolisesti lihan paloitteluun, viidakon raivaamiseen, puiden katkomiseen jne. Lepokin terä on taottu lähes suorakulman muotoon. Tukeva kädensija on valmistettu bambusta ja terä on kiinnitetty paikoilleen kasvikuitupunoksin ja kasvihartsia apuna käyttäen.

Tämä upea, keskikokoinen Lepok on erittäin hyvässä kunnossa. Iänmukaista, vähäistä kulumaa ja pieniä pintavikoja. Nokea, likaa, ruostetta ja pölyä. Kooltaan Lepok on noin 41,5cm, josta itse terä on 21,0cm x 4,5cm.