Keraaminen astia ”Maya”

600 €

Esikolumbiaaninen aikakausi, Guatemala, Keski- eli Mesoamerikka, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Ainutkertaisen upea keraaminen ruukku on peräisin Maya-kulttuurin parista, Guatemalasta, Keski- eli Mesoamerikasta ja se ajoittuu vuosiin 550jaa-900jaa.

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit.

Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Suurin osa säilyneistä esikolumbiaanisista esineistä on valmistettu terrakotasta, poltetusta savesta. Tämä taidokkaasti muotoiltu, kilpikonnaa esittävä pyöreä ruukku on säilynyt hämmästyttävän hyvin. Kilpikonnat olivat Mayojen keskuudessa pyhiä eläimiä ja niillä oli tärkeä rooli luomiskertomuksissa, joissa ne kannattelivat maapalloa selässään. Mayojen jumalista Pauahtun kuvataan usein pitelemässä maapalloa olkapäillään, kilpikonnan kuori päässään. Mayojen maissijumala näyttäytyi myös kilpikonnan kanssa. Tämä näyttävä ruukku on valmistettu luultavasti pyhiä hedelmällisyysriittejä varten. Kulho on koristeltu punaisella pigmentillä maalatuilla symboleilla. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa, likaa, maa-ainesta ja pölyä.  Kooltaan noin 13,5cm x 15,5cm x 15,2cm. Paino n. 816g.