Lasihelmet ”Vaseline” merenvihreä

450 €

Tsekkoslovakia, Länsi-Afrikka, 1800-luku, yksityiskokoelmasta Kööpenhaminasta, Tanskasta.

Nämä hämmentävän kauniit, yli 200 vuotta vanhat lasihelmet ovat peräisin Böömistä. Näiden kirkkaana hohtava, merenvihreään taittava väri on saatu aikaan käyttämällä lasin valmistuksessa uraaanisuoloja. Tämän johdosta helmet hohtavat intensiivisen vihreinä ultraviolettivalon alla. Kaupankäynnin yhteydessä näitä helmiä alettiin kutsua nimellä vaseliini-helmet, johtuen helmien läpikuultavasta väristä, joka muistuttaa vaseliinia. Aikoinaan tsekkoslovakiassa valmistetut helmet ovat kulkeneet vuosien saatossa neljän eri mantereen kautta kunnes ne ovat vihdoin päätyneet tänne.

Helmien käyttö valuuttana loppui Afrikassa vasta 1800-luvun lopulla. Lasihelmet jäivät käyttöön koruina ja vaihtokauppojen välineenä. Lasihelmet ovat yhä tänäkin päivänä erittäin arvostettuja sosiaalisen statuksen ja vaurauden symboleja muun muassa Ghanassa, Länsi-Afrikassa. Antiikkiset lasihelmet kulkevat suvussa perintönä ja niitä vaalitaan arvostettuina sukukalleuksina.

Nämä helmet ovat ensiluokkaista eurooppalaista lasia. Vaseliinihelmet tunnistaa niiden selkeästä timantti/biconi-muodosta. Tämä hämmästyttävän kaunis merenvihreä värisävy on vaseliinihelmistä kaikista halutuin ja myös harvinaisin. Nyöri on modernia tekoa. Helmissä iän tuomaa patinaa. Pieniä lohkeamia ja murtumia saattaa esiintyä. Helminauhan pituus on noin 57cm ja siinä on noin 49 antiikkista lasihelmeä.