Rituaali-kannu ”Bhumba”

600 €

1800-luvun loppu tai 1900-luvun alku, Nepal, Etelä-Aasia, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä iäkäs rituaalinen kannu on nimeltään Bhumba, alttarilla pidettävä tärkeä seremonia-esine joka on tarkoitettu pyhän veden säilyttämiseen buddhalaisten rituaalien aikana. Gurun siunaaman veden katsotaan poistavan negatiivista energiaa ja ajavan pois pahoja henkiä. Bhumbasta kaadetulla tai pirskotetulla vedellä, elämän nektarilla, Gurut siunaavat niin ihmisiä, paikkoja kuin esineitäkin. Bhumbaa käytetään laajalti erilaisissa seremonioissa, niin uusien kotien puhdistusriiteissä kuin yksittäisten ihmisten suojelemisessa pahoilta voimilta.

Tämä koristeellinen Bhumba on valmistettu kupariseoksesta ja ehkä hopeoitu tai kullattu kevyesti. Jalometallit ovat kuitenkin aikaa myöten kuluneet lähes kokonaan pois. Pyhä vesi virtaa ohuesta kaulasta jota koristaa lohikäärme. Kannu on koristeltu upeilla pakotuksilla ja sen ympärille on pienistä värikkäistä kankaanpaloista ommeltu koristeellinen suojus. Kannun päällä olevassa messinkisessä sylinterissä on pidetty riikinkukon sulkaa, joka symboloi ”immuniteettia elämän myrkkyjä vastaan”.

Bhumba on ikäisekseen hyvässä kunnossa. Kulumaa, likaa ja pölyä. Kooltaan tämä ainutkertainen kannu on noin. 16cm x 10cm.