Ruoska "Sambok"

180 €

Borana-kansa, Etiopia, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Boranat (kutsutaan myös nimillä Borana Oromot tai Boran), Gabbrat ja Sakuyet ovat Oromo-kansaan kuuluvia pienempiä, itsenäisiä kansanryhmiä. Borana-kansa elää pääasiallisesti Oromian osavaltiossa, Borenan alueella, Etiopiassa sekä Pohjois-Keniassa. Nimi "Borana" viittaa kyseiseen kansaan ja sen käyttämään kieleen (afaan booranaa on yksi kuušilaisen haaraan kuuluvan kielen murteista) mutta sana tarkoittaa myös "ystävää" tai "ystävällistä ihmistä".

Ystävälliset Boranat ovat paimentolaiskansaa jotka harjoittavat myös karjanhoitoa (lehmiä, vuohia ja lampaita), kun taas Gabbrat ja Sakuyet ovat erikoistuneet kaitsemaan etupäässä kameleita. Borana-kansan toimeentulo, identiteetti ja arki keskittyy vahvasti karjanhoidon ympärille. Miesten ja poikien vastuulla on karjan paimentaminen, naisten hoitaessa yksin perheen ja kodin. Perhekunnat voivat joutua muuttamaan vuoden aikana useita kertoja vähäisen sateen ja huonon maan vuoksi.

Tukevien, osiin purettavien talojen/majojen rakentaminen on myös naisten vastuulla. Asumukset on valmistettu eläinten taljoista sekä puusta. Kaksi tai kolme pitkää keppiä kiilataan tukevasti maahan kaivettuihin kuoppiin. Keppien yläpäät taivutetaan ja sidotaan yhteen köydellä. Puolikaaren muotoon taivutettujen tukikeppien väliin pujotetaan lyhyempiä keppejä, tukemaan ja vahvistamaan majan runkoa. Tämän jälkeen koko majan runko päällystetään katosta maahan saakka ulottuvilla, palmukuidusta kudotuilla levyillä sekä lopuksi heinistä punotuilla matoilla. Perhekunnan joutuessa muuttamaan, maja puretaan osiin, lastataan kamelin (tai naisen) selkään ja kuljetetaan uuteen paikkaan.

Borana-kansa tunnetaan heidän poliittisesta järjestelmästään jota kutsutaan nimellä Gadaa (joka tarkoittaa aikakautta). Tämä historiallinen, alkuperäiskansojen (Oromo-kansan lisäksi Konsojen ja Gedeoiden) parissa tunnettu demokraattinen hallintojärjestelmä säätelee niin poliittista, ekonomista, sosiaalista kuin uskonnollistakin toimintaa kyläyhteisön sisällä.

Borana-yhteiskunta on rakentunut vahvasti karjanhoidon ympärille. Nautakarjan lihaa käytetään toisinaan ravinnon lähteenä, verta taas sitäkin useammin. Maito ja jogurtti ovat myös tärkeä osa Borana-kansan ruokavaliota. Monet Borana-kansan laulut ja kansantarinat kuvaavat kiintymystä karjaan ja suurien karjalaumojen omistamista pidetään merkkinä korkeasta asemasta ja taloudellisesta vauraudesta. Karja toimii valuuttana maksettaessa myötäjäisiä, sakkoja tai uskonnollisia uhrilahjoja.

Tämä näyttävä ja iäkäs ruoska on nimeltään sambok. Perinteisesti se on tehty virtahevon tai sarvikuonon nahasta, käärimällä parkittu vuodan kappale tiiviiksi, pitkäksi rullaksi, joka kapenee kärkeä kohden. Näin valmistettuna ruoska on joustava ja erittäin kestävä. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Jäykkää ja vahvaa nahkaa. Taipuisa vaikka hiukan kuivunut vuosien saatossa. Likaa ja pölyä. Ruoskan pituus on noin 100,0cm ja kädensijan paksuus 1,6cm.