Polvistunut munkki ”Mandalay”

280 €

Mandalay, Myanmar, 1800-1900-lukujen vaihde, yksityiskokoelmasta Kööpenhaminasta, Tanskasta

Patinoitunut puuveistos kuvaa polvistunutta buddhalaista munkkia. Munkilla on vasemmalta olkapäältä kauniisti laskeutuva koristeellinen sanghati/kasaya, jonka leveä helma leviää polvistuneen munkin selän taakse. Kasvoillaan munkilla on tyyni ilme. Polvistunut munkki pitää käsiään klassisessa namaskar mudra-asennossa (anjali mudra sanskriitiksi).

Pienikokoinen rukoileva munkki on kaiverrettu puusta, lakattu sinooperinvärisellä paksulla lakalla ja tämän jälkeen lehtikullattu. Patsas on koristeltu lukemattomilla erivärisillä lasikoriste-upotuksilla, joiden taustapuolella on joko metallia tai foliota (koristelutapaa kutsutaan nimellä hman-zi-shwei-cha). Patsaan erittäin kauniit ornamentti-koristeet (thayo) on taas tehty lakasta ja tuhkasta valmistetusta massasta. Massasta rullatut ohuet nauhat on kiinnitetty veistoksen pinnalle ja lehtikullattu. Silmät ovat maalattua valkoista lasia.

Munkki on kohtaisen hyvässä kunnossa. Lehtikultaus ja lakkaus on kuitenkin paikoitellen kulunut pois. Lasikoristeita puuttuu ja thayo-ornamenteista on lohjennut paloja. Likaa ja pölyä. Kooltaan munkki on noin 19cm x 10cm.