Pronssiveistos Buddha "Shakyamuni"

myyty

Nepal, 1800-1900-luvulta, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Nepal eli Nepalin demokraattinen liittotasavalta on sisämaavaltio Aasiassa. Nepal sijaitsee Kiinan ja Intian välissä, kutakuin puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella. Valtion alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Maa on vuoristoista ja kukkulaista. Maan keskiosassa on matalampi vuoristoalue, jossa sijaitsee muun muassa Kathmandun laakso. Nepal on monikansallinen, monikultturillinen ja -kielinen maa jossa elää yli 125 etnistä ryhmää ja puhutaan äidinkielenä noin 123 eri kieltä. Nepalin kolme suurinta etnistä ryhmää ovat indoarjalaiset, tiibetinburmalaiset ja Nepalin alkuperäisväestö, joka taas koostuu lukuisista pienemmistä ryhmistä.

Taidokkaasti koristeltu, kullattu Buddha Shakyamuni. Pronssiseoksesta valettu Buddha istuu vajraparyankasanassa, merkittävillä symboleilla koristellulla, kaksinkertaisella lootus-valtaistuimellaan ja jota reunustaa helmikuvioinnit. Shakyamunin oikea käsi on bhumisparsa mudrassa (”kutsua maata todistajaksi”) joka symboloi Buddhan valaistumista Bodhi-puun juurella, hetkellä jolloin hän kutsui maan jumalatarta, Sthavaraa, todistamaan valaistumisensa puolesta. Vasen käsi lepää hienostuneesti sylissä kämmenpuoli ylöspäin, kannattellen lähes ilmassa leijuvaa almukulhoa. Buddhalla on yllään ihonmyötäinen, moninaisin ornamentein koristeltu sanghati. Se on laskostettu huolellisesti vasemmalle olkapäälle ja jättää oikean olkapään ja rinnan paljaaksi. Sanghatin leveät päärmeet on viimeisteltu kaiverretuin ornamentein. Kaavun helma leviää kauniisti Buddhan taitettujen polvien eteen.

Buddhan ovaaleilla kasvoilla on seesteinen ilme. Kulmat kohoavat kauniiksi kaariksi ja niiden alla on mantelimuotoiset, alasluodut silmät, jotka heijastavat sisäänpäin kääntynyttä henkistyneisyyttä. Keskellä otsaa kohokuvioinen pieni urna. Huulet ovat kapeat ja suupielet kaartuvat hienoiseen hymyyn. Nenä on suora ja symmetrinen. Buddha Shakyamunin pitkät, venytetyt korvalehdet symboloivat henkistä valaistumista. Ne viestivät siitä, että luopuessaan maallisesta rikkaudesta, Siddhartha otti pois raskaat korvakorunsa. Buddhan hiukset on muotoiltu kauttaaltaan pienille hiuskiehkuroille. Pään päälle koottu unisha viittaa syvään viisauteen ja sen keskeltä nousee lootuksen nuppua muistuttava chintamani. Hiusrajan juuresta ja otsan tiiviiden hiuskiehkuroiden (jatamukuta) yläpuolelta kohoaa viisiosainen, ylellisesti koristeltu kruunu. Sen pitkät, runsaana ryöppyävät liepeet laskeutuvat olkapäille asti.

Huolellisesti valettu ja viimeistelty Buddha Shakyamuni on erittäin hyvässä kunnossa. Pohjalevy on kuparia ja siinä lehtikuvioinen lyöte. Iänmukaista kulumaa ja korroosion jälkiä. Kultaus kulunut paikoitellen pois. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 23,0cm x 18,0cm x 14,5cm. Paino n. 2163g.