Mineraali "Malakiitti & Atsuriitti"

myyty

Marokko, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Malakiitti eli emäksinen kuparikarbonaatti on kuparimalmien muuttumistuloksena muodostuva voimakkaan vihreä mineraali. Malakiittia on käytetty jo antiikin ajoilta saakka. Sitä ovat käyttäneet muun muassa egyptiläiset, kreikkalaiset ja roomalaiset näyttävissä koruissaan ja amuleteissaan. Jauhettua malakiittia on käytetty luomivärinä ja pigmenttinä. Malakiitti on ollut erittäin suosittu materiaali myös erilaisten veistosten, pienten laattojen ja koriste-esineiden raaka-aineena, koska mineraalia esiintyy suhteellisen suurina kappaleina ja pehmeytensä ansiosta sitä on ollut erittäin helppo työstää. Malakiitin nimi on peräisin kreikan kielen sanoista "malāchē lithos" (Μολοχίτης λίθος), malvanvärinen kivi. Mineraalin vihreän väri muistutti malvakasvin lehtien sävyä. Malakiitti on tiivis, hienokiteinen mineraali ja esiintyy yleensä pyöreinä, munuaismaisina muodostumina, aggregaatteina. Malakiitti on suhteellisen pehmeä ja helposti naarmuuntuva. Kovuus on Mohs’in asteikolla 3,5–4. Viiru vihreä.

Atsuriitti on kuparimalmimineraali jota esiintyy kuparimuodostumien hapettumisvyöhykkeillä. Atsuriittia esiintyy usein yhdessä krykosollan (eilatinkivi), turkoosin ja malakiitin kanssa. Syvän sinisenä hehkuvaa mineraalia käytettiin jo muinaisessa Egyptissä ja sitä on arvostettu maalin sinisenä pigmenttinä tuhansien vuosien ajan. Atsuriitti mainittiin myös Plinius vanhemman (Gaius Plinius Secundus (23 jaa.- syksy 79) teoksessa "Naturalis historia", kreikankielisellä nimellä "kyanós"(κυανός) "syvän sininen", josta juontaa väriä kuvaava sana syaani. Latinaksi väri tunnetaan nimellä caeruleum. Atsuriitista tehtiin keskiajan lopulle saakka jauhetta, jota käytettiin ”vuorensiniseksi” tai ”armenian kiveksi” kutsutun pigmentin valmistuksessa. Keskiajan taidemaalarit käyttivät yleisesti näitä pigmenttejä sinisen maalin perusaineena monissa freskoissa ja tauluissa, kunnes havaittiin, että näin muodostuva väri ei ole vakaata. Atsuriittijauhe imee itseensä kosteutta ilmasta ja muuttuu ajan kuluessa malakiitiksi, joka on vihreää. Atsuriitin väri vaihtelee vaaleansinisestä tummansiniseen. Viiru on sininen. Atsuriitin kiilto on lasimainen, joskus himmeä. Kovuus on 3,5–4 Mohsin asteikolla ja kidejärjestelmältään se on monokliininen.

Karkean isäntäkiven (mm. kvartsia) pinnalla upea, ohut kerros tummansinisenä kimaltelevaa atsuriittia ja samettista, neulasmaista malakiittia. Näyte on peräisin hollantilaisesta iäkkäästä mineraalikokoelmasta. Ensiluokkainen kunto. Pieniä murtumia ja lohkeamia saattaa esiintyä. Iänmukaista kulumaa, likaa ja pölyä. Kooltaan n. 13,6cm x 6,5cm x 5,0cm. Paino noin. 528g.