Puuveistos "Gobe"

500 €

Papuanlahti, Uusi Guinea, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Uuden Guinean saaren kansojen tuottamista seremoniallisista esineistä ovat gobe- eli henkilaudat (kutsutaan myös nimellä Kwoi) ehkä kaikkein tunnetuimpia. Nämä taidokkaasti puusta veistetyt pitkänmalliset paneelit esittävät esi-isiä-henkiä ja -sankareita jotka pystyvät suojelemaan kyläyhteisöä pahoilta hengiltä, sairauksilta ja kuolemalta.

Ennen eurooppalaisten saapumista Uuden Guinean saarelle, muun muassa Papuanlahden kansat tapasivat rakentaa massiivisia seremoniarakennuksia, joita kutsuttiin nimellä "Ravi". Näiden rakennusten kätköissä (naisten ja initioimattomien katseilta piilossa) säilytettiin voimakkaalla energialla ladattuja gobe-lautoja ja muita tärkeitä seremoniallisia esineitä. Yleensä gobe-laudat asetettiin erityisille alttareille, joiden ympärille koottiin sian kalloja sekä pääkallonmetsästysretkiltä kerättyjä vihollisen pääkalloja. Lisäksi ihmisen kalloja saattoi roikkua myös puisissa kehikossa nimeltä "Agiba".

Gobe-laudat ovat täysin ainutkertaisia. Niitä ei koskaan valmisteta kahta samanlaista. Tämän vuoksi gobe-lautojen koko vaihtelee. Yleensä ensimmäisen "oikean" henki-laudan nuori mies saa aikuistumiseen liittyvien initiaatioseremonioiden aikana. Tämän tärkeän esineen on valmistanut ja nimennyt useimmiten pojan setä. Taisteluissa ansioituneita sotureita saatetaan myös palkita rohkeudesta gobe-laudalla. Pienille, initioimattomille poikalapsille on toisinaan valmistettu pienikokoinen henki-lauta suojelemaan lapsen kasvua aikuiseksi. Gobe-laudat veistetään useimmiten vanhan puisen kanootin sivuista.

Tähän kerrassaan upeaan ja iäkkääseen gobe-lautaan on kaiverrettu esi-isä-hengen kasvot. Taitavasti veistetty henki-lauta on hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja seremoniallisen käytön jälkiä. Lauta on koristeltu mustalla pigmentillä, valkoisella kalkki-maalilla ja punaisella okralla. Pieniä lohkeamia ja murtumia. Pölyä ja likaa. Kooltaan noin 62cm x 19,5cm.