Seremoniapäähine ”Jívaro”

myyty

Jívaro-kansa, Montaña, Ecuador ja Peru, Etelä-Amerikka, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Jívarot (Untsuri suara) ovat Etelä-Amerikan alkuperäiskansa joka elää Montañassa, Marañón-joesta pohjoiseen, Andien itäisillä rinteillä, Ecuadorissa ja Perussa. Jivarot asuvat rikkaan trooppisen metsän siimeksessä viljellen maniokkia, maissia, bataattia ja keräten villihedelmiä sekä kasveja. Ruokavaliota täydennetään kalastamalla ja metsästämällä. Metsästyksessä käytetään puhallusputkia ja myrkkynuolia (nuolenkärjet on kastettu kasvipohjaiseen halvaannuttavaan myrkkyyn, curareen).

Jívarot kuten muut Montañan alueen kansat tunnetaan erityisesti pääkallonmetsästyksestä ja vihollisten irtileikattujen päiden rituaalisesta kutistamisesta (tsantsat). Väkivaltaisuus ja tappaminen kuuluvat olennaisena osana Jívaroiden elämään ja nämä nähdään voimakkuuden merkkeinä. Mitä enemmän mies on tappanut, sitä enmmän hänellä on voimaa ja valtaa. Hyökkäysretket tapahtuvat yleensä kerran, pari vuodessa ja kohdistuvat läheiseen Jívaro naapurikylään. Hyökkäyksessä miehet tapetaan ensimmäisenä ja iäkkäät naiset keihästetään tämän jälkeen hengiltä. Nuoremmat naiset tuodaan retkiltä kotikylään morsiamiksi.

Erittäin kaunis päähine on valmistettu ruo’osta tai korresta johon on sidottu kiinni kymmeniä sinisiä ja kirkkaan keltaisia araraunan (Ara ararauna) höyheniä. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Halkaisijaltaan päähine on noin 22cm x 20,5cm.

Blue and yellow macaws