Vodou fetissi ”Legba”

120 €

Fon-kansa, Ouidah, Benin, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Afrikkalaisissa fon-kielissä Vodu, (lausutaan myös Vodoun, Vodou, Voudou, Voodoo jne,) tarkoittaa monia asioita, kuten henkeä, jumaluuksia, pyhiä esineitä sekä kauheaa näkymätöntä ja käsittämätöntä voimaa. Vodou on animistinen, monijumalainen uskonto, jossa esi-isien palvonta ja fetisseille uhraaminen ovat tärkeässä osassa. Vodou on lähtöisin Länsi-Afrikasta, missä sitä harjoitetaan edelleenkin yleisesti erityisesti Fon-kansan parissa Beninissä kuten myös Etelä-Togossa, Ghanassa ja Nigeriassa.

Vodou perustuu ajatukseen, että jumalat ja henget johtavat myös elollista maailmaa ja päättävät näin yksityisten ihmisten kuin yhteisöjenkin kohtalosta. Henkien käyttäytymiseen voidaan vaikuttaa uhrien, lahjoin ja rituaalein. Animismin tapaan vodou-sukuisissa uskonnoissa jokainen joki, puu ja kivi on elävä ja luonto täynnä henkiä.

Monista jumalista Legba on eräs tärkeimmistä. Ylijumala Mawun nuorin poika, joka kuvataan usein falloksena tai massiivisen falloksen kanssa, on kaikkien alijumalien (vodu) päällikkö. Hänen vastuullaan on tämän- ja tuonpuoleisen maailman viestiliikenne sekä yhteydet vodoupappien ja jumalien välillä. Legba kuvataan usein myös erittäin vanhana miehenä kävelykeppien kanssa, ison falloksen sojottaessa jalkojen välissä. Legban katsotaan olevan viisas, mutta hänet nähdään myös energisenä ja brutaalina kujeilijana.

Vodoun talismaanit, joita kutsutaan fetisseiksi, ovat uskonnon näkyvin ulkoinen merkki. Fetissi on väline, joka mahdollistaa viestimisen henkimaailman ja fyysisen maailman välillä. Fetissiä kutsutaan usein sen edustaman jumalan nimellä. Fetissi on tietylle jumaluudelle tehty ja pyhitetty esine, patsas, eläimen kuivattu osa tai toteemiveistos. Se voi myös olla vain maakumpu tai kasa ”arvottomia” esineitä.

Upea vodou Legba fetissi on raudasta taottu fallos. Ruostunut useiden juomauhrien päälle valuttamisesta ja vuosien rituaalikäytöstä. Iänmukaista kulumaa, likaa ja pölyä. Yksi sakara puuttuu. Upea patina. Kooltaan noin 22cm.