Betel-rasia ”Tabayag”

90 €

Ifugao-kansa, Cordilleran vuoristo, Pohjois-Luzon, Filippiinit, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Etelä-Aasian maissa Betel-pähkinän käyttö juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Betel-pähkinällä viitataan yleisesti Betelpalmun (Areca catechu) marjojen siemeniin joita käytetään viipaloituna pippurikasveihin kuuluvan Betelinpippurin (Piper betel) lehtiin käärittynä, yhdessä sammutetun kalkin (Kalsiumhydroksidi) kanssa. Makuaineena saatetaan käyttää neilikkaa, kardemummaa.

Betel-pähkinäseosta pureskellaan sen kevyesti huumaavan vaikutuksen takia. Betelin pureskelu aikaansaa kehoa lämmittävän tunteen, nostaa yleistä vireystasoa ja tarkkaavaisuutta. Betelpähkinän pureskelun on todistettu lisäävän riskiä sairastua moniin vakaviin sairauksiin, kuten suusyöpään, sydäninfarktiin, neurologisiin häiriöihin, umpieritysjärjestelmän sairauksiin, hedelmättömyyteen jne.

Betelpähkinän pureskelu on kuitenkin olennainen osa Ifugao-kansan menneisyyttä. Ifugao-kansan keskuudessa betelpähkinä-seokseen tarvitaan kolmea perinteistä raaka-ainetta. Betelpalmun siemeniä (moma), Betelinpippurin lehtiä (gawed) sekä sammutettua kalkkia (apog). Astiaa, jossa näitä säilytetään kutsutaan nimellä ”Tabayag”.

Tabayageja löytyy eri kokoisina, muotoisina ja eri materiaaleista valmistettuina. Tämä upea betel-astia on valmistettu vesipuhvelin (Carabao) luusta. Se on koristeltu monin kaiverruksin. Astian korkki on tehty puusta ja veistetty pään muotoiseksi. Astian pinta on lakattu tai käsitelty sellakalla ja lopuksi vahattu. Iän ja käytön jälkiä. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 26cm x 6cm.