Seremonia kallo ”Kapala”

1300 €

Tiibet, Nepal, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä hämmästyttävän upea kulho on tehty ihmisen pääkallosta ja sitä käytetään rituaalisena apuvälineenä niin Hindu Tanrassa kuin myös Buddhalaisessa Tantrassa (Vajranyana). Nimi ”kapala” on sanskriittia ja tarkoittaa ”kalloa”.

Useat Vajranyana jumaluudet, kuten mahasiddhat, dakinit ja dharmapalat ovat kuvattu kapalan kanssa, useimmiten kannattelemassa sitä vasemmassa kädessä. Hindujen jumaluuksista Chinnamasta ja Buddhalaisten vastaava Vajrayogini on kuvattu myös juomasta verta kapala-maljasta. Kapala itsessään symboloi viisautta (prajna) ja tietoisuutta. Kapalan katsotaankin olevan viisauden lähde joka johdattaa valaistumiseen. Hindujen jumaluuksista kapalan kanssa on kuvattu ainakin Durga, Shiva, Kali ja Ganesha.

Tiibetiläisissä munkkiluostareissa kapalaa käytetään viinin, leivän tai pienten taikinakakkusten (torma) tarjoiluun. Viini ja leipä/taikinakakkuset symboloivat verta ja lihaa ja näitä tarjoillaan kapalasta uhrilahjan ominaisuudessa vihastuneiden jumalien tai jumaluuksien lepyttämiseksi. Taikinakakut muotoillaan usein muistuttamaan ihmisen silmiä, korvia tai kieltä.

Tämä näyttävä kapala on tehty ihmisen kallokopasta. Kallon sisäpuoli on pakotettua ja hopeoitua kuparisekoitetta. Ulkoreunaa kiertää pienet koristeelliset pääkallosta jotka on kiinnitetty hartsilla tai piellä. Näyttävä tumma patina. Iänmukaista kulumaa. Pieniä pintavikoja. Muutama koriste puuttuu. Kooltaan noin 18cm x 13cm.

Huom! Kaikki myymämme ihmisen osteologiset näytteet ovat joko entisiä lääketieteellisiä opetuskappaleita tai etnografisia seremonia-esineitä (mm. kapalat). Me emme myy, osta tai välitä eteenpäin osteologisia kappaleita joiden historia tai alkuperä on tuntematon tai joiden tuntomerkit eivät täytä näitä kriteerejä. Suomen laki kieltää hautarauhan rikkomisen (Suomen rikoslaki 563/1998, 17 luku, pykälä 12.).