Tukula-astia "Ngedi mu ntey"

120 €

Kuba-kansa, Kongon demokraattinen tasavalta, 1800-luvun loppu tai 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Kuba kuningaskunta (kutsutaan myös nimillä Bakuban kuningaskunta tai Bushongon kuningaskunta) asuttaa alueita Kaakkois-Kongossa, Kasai-, Lulua- ja Sankuru-jokien välissä ja  niiden yhtymäkohdassa. Kuba-kuningaskunta on jakautunut vajaaseen kahteenkymmeneen pienempään kansaan: Bushoong, Ngeende, Kel, Pyaang, Bulaang, Bieeng, Ilebo, Idiing, Kaam, Ngoombe Kayuweeng, Shoowa, Bokila, Maluk ja Ngongo. Kubat kutsuvat itseään nimellä Bakuba, joka voidaan karkeasti kääntää "heittoveitsien kansa" (Bushongo- tai Shongo-veitset/valuutta).

Kubat harjoittvat elinkeinonaan maanviljelyä, metsästämistä ja kalastamista. Viljelykasveja ovat muun muassa maissi, hirssi, maniokki, maapähkinät, pavut ym. Kansan pääasiallinen ravinto on kasvis- ja kalapainotteista. Lihaa syödään harvemmin.

Kuba kuningaskunta on matrilineaarinen yhteisö. Kuningataräiti valtuuttaa kuninkaan (nimeltään Nyim tai Nyimi). Kuninkaan katsotaan olevan ylimaallinen ja hänen valtansa täten ehdotonta. Nyim on myös lainsäätäjä, soturi sekä meedio jonka kautta henget puhuvat.

Kuba-kansan perinteinen uskonto pitää sisällään luojan, "Taivaan isän" Bumban, joka syöksi sisältään auringon, kuun, tähdet ja kaikki planeetat. Hän myös loi "Maan Äidin". Lisäksi Bumba määräsi että juuri Bushoong-kansa tulee olemaan johtava kansa. Bumba-luojaa ei juurikaan palvota. Bumban lisäksi on myös muita jumaluuksia ja yliluonnollisia olentoja. Yksi näistä on Woot, mystinen olento joka oli ensimmäinen ihminen ja sivilisaation luoja.

Kubat tunnetaan ennen kaikkea vahvasta käsityöperinteistään ja ainutkertaisesta, tunnistettavasta koristelutyylistään. Upeat kirjotut tekstiilit, kuninkaalliset veistokset (ndop), pikkutarkasti kaiverretut palmuviinikupit, kosmeettiset rasiat sekä kookkaat, abstraktit naamiot ovat ehkä tunnetuimpia taidonnäytteitä. Kuba-kansaa onkin syystä kutsuttu "kansaksi joka ei jätä pintaa koristelematta". Kuba-kansan tyyli on viehättänyt myös länsimaita. 1900-luvun alun tyylisuuntaus nimeltä kubismi on saanut nimensä sanasta "Kuba". Kuba-kansan taiteesta vaikuttuivat vahvasti myös kubismin kehittäjä, Pablo Picasso sekä Henri Matisse.

Tämä pienikokoinen, puusta veistetty pullo on tehty tukula-jauheen säilyttämistä varten. Tukula on punaista kosmeettista jauhetta jota on käytetty veteen sekoitettuna tahnana kasvojen, hiusten ja rintakehän maalaamiseen tärkeiden tanssien tai seremonioiden aikana. Tukulaa on käytetetty myös ruumiin voitelussa hautajaisten yhteydessä. Pullo on koristeltu traditionaalisin Kuba-kaiverruksin niin sivuilta kuin myös pohjastakin. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja kuivahalkeama pullon kaulassa. Korkki puuttuu. Uskomattoman upea kiiltävä patina. Kooltaan pullo on noin 9,2cm x 8,5cm x 7,5cm.