Kaulakoru ”Naga” fossilisoituneista simpukankuorista

120 €

Naga-heimo, Nagaland. Helmet kulkeutuneet käsityöläisten mukana Nepaliin. 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Tämä kaunis kaulakoru on peräisin Nepalista. Karkean upeassa kaulakorussa on käytetty useita fossilisoituneista simpukankuorista valmistettuja helmiä ja simpukankuoren puolikkaita jotka ovat peräisin Nagalandista, Intiasta, läheltä Burmaa, Myanmaria. Nagat ovat tiibettiläis-burmalainen etninen ryhmä joka on jakautunut kymmeniin eri heimoihin. Naga-heimot harjoittivat pääkallonmetsästystä 1800-luvulta aina vuoteen 1969 saakka.

Vahvan soturiperinteen lisäksi Nagat tunnetaan loistavina käsityöläisinä. Naga-heimojen heinäkattoiset asunnot on tehty puusta ja ne on koristeltu upeilla kaiverruksilla. Talojen sisäänkäynnit koristellaaan yleensä useilla puhelin pääkalloilla.

Naga-naiset ovat taitavia kutojia ja värikkäät saalit ovatkin naisten erityisalaa. Puuvillasta tai villasta kudot saalit ovat naisten taidonnäyte niiden tekemiseen kuluu aikaa. Saalien kuviot eroavat eri heimojen kesken ja niiden kuviot kertovat saalin kantajan sosiaalisesta statuksesta.

Korut ovat myös tärkeä osa identiteettiä ja niissä käytetään materiaaleina mm. simpukoita, luuta, kynsiä, hampaita tai torahampaita, sarvia, hiuksia jne.

Tässä upeassa kaulakorussa on useita fossiilisoituneista simpukankuorista (Turbinella Pyrem) tehtyjä helmiä ja simpukankuoren puolikkaita. Simpukankuoret on koottu uudempaan nyöriin. Pientä kulumaa, likaa ja kolhuja saattaa esiintyä. Kaulakorun pituus noin. 72cm.