Potrettinaamio ”Gba gba”

300 €

Baule-kansa, Norsunluurannikko, 1900-luku, yksityiskokoelmasta suomesta.

Baule-kansa on yksi suurimmista etnisistä ryhmistä Norsunluurannikolla. Baulet asuttavat metsien ja savannien kattamia alueita Comoe- ja Bandama-jokien välissä. Baulet ovat osa Akan-kansaa jotka taas asuvat sekä Ghanassa että Norsunluurannikolla.

Legenda siitä kuinka Baulet saivat nimensä, juontaa juurensa aina 1600-luvulle. Ashanti-kansan noustessa valtaan kuningatar Abla Poku alamaisineen pakotettiin lähtemään Ghanasta. Paetessaan heidän oli ylitettävä leveä ja vuolaasti virtaava Comoe-joki, jota he eivät kuitenkaan pystyneet toteuttamaan. Vihollisen lähestyessä epätoivoinen kansa ryhtyi heittämään virtaavan jokeen kaikkein kallisarvoisimpia aarteitaan. Tällöin kuningatar Poku ymmärsi että tärkein aarre oli hänen oma poikansa. Hänen täytyi uhrata poikansa, jotta tämä ei joutuisi vihollisten käsiin ja niin hän heitti tämän virran kurimukseen. Samassa vedestä nousi valtava virtahepo jonka avulla kansa pääsi turvallisesti toiselle puolelle jokea. Lapsensa uhranneena järkyttynyt kuningatar pystyi sanomaan vain ”Baouli”, joka tarkoittaa ”lapsi on kuollut”. Tästä hetkestä lähtien kansaa on kutsuttu Bauleksi.

Baulet uskovat abstraktiin ja aineettomaan jumalaan/luojaan Nyamieen. Ihmisiä ja eläimiä taas hallitsee maan päällä jumala Asie sekä autuaat henget Amuet, joilla on yliluonnollisia voimia. Uskonto pohjaa pitkälti ajatukseen sielun kuolemattomuudesta.

Baulet tunnetaan hienostuneista ja tyyliltään toisistaan poikkeavista naamioista ja puuveistoksistaan. Naamiota käytetään seremonioiden, tanssien ja näytelmien aikana. Ne jaetaan mm. rituaalisten tanssien mukaan: gba gba, bonu amuen, mblo ja goli. Naamiot eivät koskaan kuvasta esi-isiä, eikä niitä saa käyttää kuin miehet.

Tämä upea naamio on gba gba. Sitä käytetään naisten hautajaisissa sadonkorjuukauden aikana. Tämä naamio kuvastaa kauneutta ja iän tuomaa viisautta. Naamion piirteet ovat sopusuhtaiset ja erittäin hienostuneet. Huolellisesti muotoiltu kampaus, kiiltävän tasainen iho ja otsan arpitatuoinnit tekevät siitä klassisen Baule-naamion. Naamiossa on kaunis patina ja se on ollut pitkään käytössä. Likaa, pölyä ja pientä kulumaa. Kooltaan noin 36,0cm x 22,0cm.