Keraaminen ruukku "Isiongo"

195 €

Kenia, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Länsi-Keniassa elävät Luhyat (tunnetaan myös nimellä Abaluyia tai Luyia) koostuvat 20 kulttuurisesti ja kielellisesti sukua olevista pienemmistä kansoista tai klaaneista. Näistä yksi on Kabrat (kutsutaan myös nimillä Kubrat tai Kabrasit), jotka elävät Malavassa, Kakamegan piirikunnassa. Kabrat harjoittavat elinkeinonaan karjanhoitoa ja maaanviljelyä. Viljelykasveista tärkeimmät ovat sokeriruoko, maissi, hirssi, pavut ja maniokki.

Luhya-kansan tarkkaa alkuperää ei tiedetä, mutta on oletettavaa että he saapuivat nykyisille asuinsijoilleen niin kutsutun suuren bantuekspansion myötä. Bantuekspansio oli noin vuosien 1500 eaa. – 1500 jaa. välillä tapahtunut vähittäinen ja monivaiheinen muuttoliike, jossa Länsi-Afrikan eteläosista kotoisin olleet bantukansat levittäytyivät itään ja etelään, aina Afrikan eteläosiin saakka. Bantut levittivät uusille asuinalueilleen kielensä ja uudenlaista teknologiaa, kuten raudanvalmistusta ja tehokkaita maanviljelysmenetelmiä. Kabrat jakaantuvat alaklaaneihin jotka on nimetty perheiden päämiesten mukaan. Klaanit ovat Avasira, Avatali, Abawande, Abamutama, Basonje, Abakhusia, Bamachina, Abashu, Abamutsembi, Baluu, Batobo, Bachetsi ja Bamakangala. Kabrat muodostavat yhdessä 20 muun Luhya-kansan kanssa noin 14 prosenttia Kenian väestöstä, mikä tekee etnisestä ryhmästä maan toiseksi suurimman heti Kikujujen jälkeen.

Näyttävä, pyöreäkylkinen ja kapeakaulainen saviruukku (kutsutaan nimellä Isiongo) on taitavasti muovattu. Paikallisen naisen valmistama, iäkäs astia on tarkoitettu veden kuljettamiseen ja varastoimiseen. Erinomaisessa kunnossa. Iänmukaista kevyttä kulumaa ja vähäisiä naarmuja. Likaa, pölyä ja maa-ainesta. Kooltaan noin 23,0cm x 22,0cm x 22,0cm. Paino n. 1911g.