Betel-astia "Kun-it"

myyty

Bagan, Myanmar (Burma), Kaakkois-Aasia, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä monissa Itä-Afrikan maissa päihdyttävän Betel-pähkinän (kutsutaan myös nimillä paan, pinang ja penang) pureskeleminen juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Betel-pähkinällä viitataan Betelpalmun (Areca catechu) marjojen kovakuorisiin siemeniin joita käytetään viipaloituna pippurikasveihin kuuluvan Betelinpippurin (Piper betel) lehtiin käärittynä. Sekaan lisätään sammutettua kalkkia (Kalsiumhydroksidi) joka lisää syljeneritystä. Makuaineena betel-nyyteissä käytetään usein neilikkaa, kurkumaa tai kardemummaa. Betelpähkinä katsotaan maailman neljänneksi yleisimmäksi päihteeksi, heti nikotiinin, alkoholin ja kofeiinin jälkeen.

Betel-pähkinää käytetään sen kevyesti huumaavan vaikutuksen takia. Betelin pureskelu aikaansaa kehoa lämmittävän tunteen, nostaa yleistä vireystasoa ja tarkkaavaisuutta. Syljeneritys on runsasta. Pureskelu värjää käyttäjän huulet, suun ja ikenet syvän tiilenpunaiseksi. Betelpähkinän käytön on todistettu lisäävän riskiä sairastua moniin vakaviin sairauksiin, kuten suusyöpään, neurologisiin häiriöihin, umpieritysjärjestelmän sairauksiin, hedelmättömyyteen jne.

Tämän ainutkertaisesti koristellun, kookkaan betel-säilytysastian burmankielinen nimi on "kun-it". Betelpähkinöitä, betelinpippurin lehtiä ja muita tärkeitä tykötarpeita on säilytetty kotona tässä upeassa lakkatyörasiassa. Säilytysastia on taidokkaasti koottu ohuista bambukierteistä (tin-wa) punomalla. Valmiin astian ulko- ja sisäpinnat on lakattu kymmeniä kertoja sinooperinpunaisella lakalla ja koristeltu pikkutarkasti Yun-tyylisillä kaiverruksilla, jotka muodostavat traditionaalisen "yok-thai" kuvioinnin astian kanteen sekä sisä- ja ulkosivujen pinnoille. Perinteisen burmalaisen lakan tärkeimpiä aineosia on ollut sumakkikasveihin kuuluvan puun, Gluta usitatan, maitiaisneste (joka tunnetaan nimellä thit-si, theetsee tai ringas). Kiinalaista sinooperia sekoitetaan lakan joukkoon halutun oranssipunaisen värin saamiseksi. Kun-it-astia koostuu kannesta ja ala-osasta. Sisäpuolella olevat, matalat lisätasot puuttuvat. Oranssinpunainen, vihreä ja musta väri toistuvat myös astian sisäosissa. Erinomaisessa kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja pieniä halkeamia lakan pinnassa. Pölyä ja likaa. Kooltaan noin 20,0cm x 21,0cm x 21,0cm. Paino n. 777g.