Fetissiveistos ”Nkisi kozo”

2500 €

Bakongo-kansa, Kongon Demokraattinen Tasavalta, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Ranskasta.

Tämä koiranhahmoinen puuveistos on nimeltään Nkisi Kozo. Sana ”nkisi” voidaan löyhästi kääntää kaiken kattavaksi hengeksi tai voimaksi, kun taas ”kozo” tarkoittaa koiraa. Nkisi kozon tärkein tehtävä onkin toimia ”kotina” tälle hengelle joka pystyy irroittautumaan kyseisen veistoksen sisältä ja lähteä metsästämään ihmisiä. Kozoa käytetään tunnistamaan noitia ja väärintekijöitä. Lisäksi kozon katsotaan hallitsevan naisten seksuaalisuutta.

Bakongo-kansan parissa koiria pidetään viestinviejinä jotka liikkuvat sujuvasti elävien ja kuolleiden parissa. Koirat elävät kylissä vapaina, mutta saalistavat yleensä kylien ulkopuolella, metsissä jonne myös kuolleet on haudattu. Kaksipäisellä nkisi kozolla on neljä silmää ja se pystyy näkemään niin elävien kuin kuolleidenkin maailmaan. Nkisi kozon taito havaita näkyvät ja ei-näkyvät voimat tekevät siitä erityisen voimakkaan hahmon.

Nkisit veistetään aina jumalallisen auktoriteetin katseen alla, konsultoiden Ngangaa tai muuta henkistä asiantuntijaa joka sitten ”aktivoi” kozon laulujen, loitsujen ja rukousten avulla. Puisen hahmon sisälle ja ympärille Ngangat keräävät maagisia aine-osia joita kutsutaan nimellä ”bilongo” (lääke/rohto) ja ne sijoitetaan usein veistoksen selkään kaiverrettuun onkaloon jonka päällä on hartsilla kiinnitetty peili tai lasipala. Peilin tai lasinpalan heijastava pinta sallii nkisin katsoa suoraan henkimaailmaan ja vakoilla tätä kautta valittua kohdetta.

Nkisi kozot ovat yleensä isketty täyteen nauloja tai/ja teräviä metallinpaloja. Nämä lyödään puuveistokseen jokaisen avunpyynnön yhteydessä. Aluksi ngangat räjäyttävät ruutia veistoksen edessä jotta nkisi saadaan hereille. Tämän jälkeen veistokseen lyödään kiinni naula tai terävä metallinpala jonka tarkoituksena on saada henki raivon valtaan ja kostotuulelle. Naulat ja metallinpalat symboloivat sitä kipua ja vaivaa jota nkisi tulee aiheuttamaan valitulle kohteelle. Tätä nkisin herättämisrituaalia kutsutaan nimellä ”koma loko” joka karkeasti suomennettuna tarkoittaa ”kirouksen naulaamista”.

Tämä kookas nkisi kozo on ainutkertaisen upea. Veistoksessa on useita ruostuneita nauloja ja teräviä metallinpaloja. Veistoksen pintaan on hierottu hautausmaan valkoista savea (mpemba). Selässä kaiverrettu kolo jonka sisällä maagisia aineosia (bilongo). Kolo on suljettu hartsilla ja peilinpalalla. Veistos on ikäisekseen hyvässä kunnossa. Rituaalisen käytön jälkiä, likaa ja pölyä. Kooltaan veistos on noin 55cm x 30cm x 26cm.