Kaulakoru "Obubomvu"

180 €

Zulu-kansa, Etelä-Afrikka, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Bantukansoihin kuuluvat Zulut ovat todennäköisesti suurin yksittäinen väestöryhmä Etelä-Afrikassa. Zulut muodostuivat alun perin Nguni-heimoista ja heillä on tämän vuoksi samat juuret läheisten naapurikansojen, kuten Xhosien, Ngunien ja Swazien kanssa. Suurin osa Zuluista asuu KwaZulu-Natal-nimisessä provinssissa Etelä-Afrikassa.

Maaseudulla elävät Zulut kasvattavat nautakarjaa sekä viljelevät elinkeinonaan maissia ja muita vihanneksia. Miehet ja pojat ovat vastuussa karjanhoidosta, paimentaen lehmiä avoimilla, laakeilla savanneilla, naisten hoitaessa koko maanviljelyn kylvötöistä aina sadonkorjuuseen asti.

Zulujen perinteinen uskonto pohjaa käsitykseen korkeammasta jumalasta, yliluonnollisesta olennosta nimeltään "Unkulunkulu" (Suurista suurin), joka "nousi ylös ruoko-sängystä" ja loi kaikki maan eläimet, karjan ja villipedot, vedet ja vuoret sekä auringon ja kuun. Vahva usko on muodostunut myös esivanhempien henkien (nimeltään amadlozi, amathongo ja abaphansi) läsnäolon ympärille. Näillä hengillä on valta puuttua ihmisen elämän kulkuun, niin positiivisin kuin negatiivisinkin keinoin. Zulut uskovat että kaikki pahat asiat, myös itse kuolema, ovat seurausta noituudesta tai loukatuista, tyytymättömistä hengistä. Epäonnea ei juurikaan nähdä luonnollisten syiden seurauksena.

Zulut uskovat että ihmisessä on "läsnä" useampia eri elementtejä. Näitä ovat muun muassa fyysinen keho "umzimba", hengitys tai elämänvoima "umoya" sekä sielua tai henkeä kuvaava "idlozi". Lisäksi ihmisellä on "inhliziyo", sydän tai tunteet, "ingqondo", aivot, mieli tai ymmärtäminen sekä "isithunzi" joka viittaa persoonallisuuteen tai varjoon. Kun ihminen kuolee, umoya jättää maallisen kehon ja idlozi voi elää esivanhempien henkenä, mutta vain mikäli seremonit (kuten ukubuyisa) on suoritettu. Tämän tärkeän seremonian avulla henki pystytään ohjaamaan "takaisin kotiin".

Zulu-kansa tunnetaan erityisesti kauniin värikkäistä lasihelmitöistään ja taidokkaasti punotuista koreistaan. Lasihelmistä valmistetut korut, asusteet ja käyttöesineet ovat kuitenkin myös paljon muuta kuin pelkkä esteettinen koriste. Ne toimivat tärkeänä viestinnän välineenä. Runsas lasihelmien käyttö nähdään vaurauden symbolina. Mitä enemmän lasihelmiä kannat, sitä varakkaampana sinut nähdään. Vaurauden lisäksi helmet välittävät tärkeää tietoa henkilön iästä, sukupuolesta ja tämän siviilisäädystä. Helmien värit ja muotoilu välittävät usein hyvinkin yksityiskohtaisia viestejä. Helmistä koottuja koruja ja asusteita käytetään myös arkisin, mutta useimmiten niiden käyttö painottuu seremonioihin, kuten häihin, tansseihin tai muihin tärkeisiin rituaaleihin (mm. umemulo).

Tämä upea ja iäkäs kaulakoru on valmistettu tuhansista pienen pienistä lasihelmistä jotka on ommeltu kiinni tekstiilipunoksiin. Korun oranssinpunainen väri (obubomvu) kuvaa intohimoisen rakkauden sammumattomia liekkejä, mutta symboloi myös syvää tuskaa ja vihaa. Upea patina. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Likaa, pölyä, maa-ainesta. Kaulakorun ympärysmitta on noin 96,0cm.