Potrettinaamio "Mblo"

350 €

Baule-kansa, Norsunluurannikko, 1900-luku, yksityiskokoelmasta suomesta.

Baule-kansa on yksi suurimmista etnisistä ryhmistä Norsunluurannikolla. Baulet asuttavat metsien ja savannien kattamia alueita Comoe- ja Bandama-jokien välissä. Baulet ovat osa Akan-kansaa jotka taas asuvat sekä Ghanassa että Norsunluurannikolla.

Legenda siitä kuinka Baulet saivat nimensä, juontaa juurensa aina 1600-luvulle. Ashanti-kansan noustessa valtaan kuningatar Abla Poku alamaisineen pakotettiin lähtemään Ghanasta. Paetessaan heidän oli ylitettävä leveä ja vuolaasti virtaava Comoe-joki, jota he eivät kuitenkaan pystyneet toteuttamaan. Vihollisen lähestyessä epätoivoinen kansa ryhtyi heittämään virtaavan jokeen kaikkein kallisarvoisimpia aarteitaan. Tällöin kuningatar Poku ymmärsi että tärkein aarre oli hänen oma poikansa. Hänen täytyi uhrata poikansa, jotta tämä ei joutuisi vihollisten käsiin ja niin hän heitti tämän virran kurimukseen. Samassa vedestä nousi valtava virtahepo jonka avulla kansa pääsi turvallisesti toiselle puolelle jokea. Lapsensa uhranneena järkyttynyt kuningatar pystyi sanomaan vain ”Baouli”, joka tarkoittaa ”lapsi on kuollut”. Tästä hetkestä lähtien kansaa on kutsuttu Bauleksi.

Baulet uskovat abstraktiin, aineettomaan jumalaan ja luojaan (Nyamie). Ihmisiä ja eläimiä taas hallitsee maan päällä jumala (Asie) sekä autuaat henget Amuet, joilla on yliluonnollisia voimia. Uskonto pohjaa pitkälti ajatukseen sielun kuolemattomuudesta.

Baulet tunnetaan hienostuneista ja tyyliltään toisistaan poikkeavista naamioista ja puuveistoksistaan. Naamiota käytetään seremonioiden, tanssien ja näytelmien aikana. Ne jaetaan mm. rituaalisten tanssien mukaan: gba gba, bonu amuen, mblo ja goli. Naamiot eivät koskaan kuvasta esi-isiä, eikä niitä saa käyttää kuin miehet.

Taidokkaasti veistetyt Mblo-potretti-naamiot "karrikoivat" kyläyhteisön merkittäviä jäseniä. Nämä naamiot ovat tärkeässä roolissa tanssiseremonian ja juhlan (kutsutaan nimellä Mblo) aikana. Tanssijat käyttävät naamioita osana juhlaa jossa pilkataan, ylistetään tai imitoidaan tanssin ja pantomiimin avulla kylän tunnetuimpia jäseniä, usein yleisön suureksi riemuksi. Joskus naamio on nimetty tarkkaan sen henkilön mukaan jota se esittää. Näitä naamioita kutsutaan nimellä "Ndoma" (jolla viitataan karkeasti kyseisen henkilön "kaksoisolentoon").

Tämä kaunis potrettinaamio on veistetty kovasta ja painavasta tummasta puusta. Naamio on maalattu aikoinaan syvän tummanruskeaksi. Naamion hahmolla on korkea, pyöreäksi muotoiltu kampaus. Nenä on pitkä, ohut ja suora. Silmät ovat kookkaat ja puoliksi kiinni olevat silmäluomet on maalattu valkoisella kaoliiinisavella. Arpitatuoinnit koristavat ohimoita. Suu on pieni ja lähes huomaamaton. Hyvässä kunnossa. Iäntuomaa upeaa patinaa molemmilla puolilla naamioita. Kevyttä kulumaa ja käytön jälkiä. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 26,0cm x 14,5cm.