Rukousnauha ”Mālā”

90 €

Tiibet/Nepal, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Mālāhelminauhoja käytetään buddhalaisuudessa, hindulaisuudessa, šintolaisuudessa ja jainalaisuudessa osana mantrojen meditatiivista läpikäyntiä, jota kutsutaan sanskriitiksi nimellä ”japa”. Mālāhelminauhaa kutsutaan tämän johdosta myös Japa-mālāksi. Yleensä mālāhelminauha koostuu 108 helmestä (numero 108 katsotaan pyhäksi numeroksi). Mālāhelminauhassa on usein yksi värikkäämpi tai kookkaampi helmi. Tämän erikoisemman helmen, helmen numero 109 nimi on sumeru (tätä helmeä kutsutaan myös nimillä bindu, stuba, guru). Helmien laskeminen alkaa sumeru-helmen vieressä olevasta helmestä.

Näyttävässä mālāhelminauhassa kauniin patinoituneet luukiekko-helmet on käsin kaiverrettu jakkihärän luusta ja joka toisen helmen väliin on asetettu ohut messinkilevy. Luukiekkoihin on upotettu punaisia korallin kappaleita ja turkoosia. Luu on tyypillinen valmistusmateriaali Nepalin ja Tiibetin mālāhelmissä.

Helmet ovat ikäisekseen hyvässä kunnossa. Iämukaista kulumaa ja vahvaa patinaa. Käytön jälkiä. Rukousnauhan pituus on noin 80cm, siinä on 109 helmeä joista yksi on sumeru.