Pronssiveistos Vihreä Tārā "Śyāmatārā"

myyty

Nepal, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Nepal eli Nepalin demokraattinen liittotasavalta on sisämaavaltio Aasiassa. Nepal sijaitsee Kiinan ja Intian välissä, kutakuin puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella. Valtion alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Maa on vuoristoista ja kukkulaista. Maan keskiosassa on matalampi vuoristoalue, jossa sijaitsee muun muassa Kathmandun laakso. Nepal on monikansallinen, monikultturillinen ja -kielinen maa jossa elää yli 125 etnistä ryhmää ja puhutaan äidinkielenä noin 123 eri kieltä. Nepalin kolme suurinta etnistä ryhmää ovat indoarjalaiset, tiibetinburmalaiset ja Nepalin alkuperäisväestö, joka taas koostuu lukuisista pienemmistä ryhmistä.

Tārā (kutsutaan myös Ārya Tārā, Shayama Tara, Jetsun Dölma) on buddhalainen jumalatar, jonka useita eri muotoja kuvataan värien avulla. Suosituimpia ovat Valkoinen Tārā (Sitatārā) ja Vihreä Tārā (śyāmatārā). Tārā on erittäin suosittu Nepalissa, Tiibetissä ja Mongoliassa. Tārān alkuperästä on useita eri versioita. Toisinaan hänen sanotaan syntyneen lootuksesta, joka kellui Avalokiteshvaran kyyneleessä, tai sitten suoraan tämän kyyneleestä. Śyāmatārā on uudelleensyntynyt, hurskas ja hyveellinen nainen, universaalin myötätunnon jumalatar. Hän edustaa viisautta, valaistumista ja syvää rauhaa. Vihreä Tārā tunnetaan myös nimellä Khadiravani-Tārā (Akaasia-lehdon Tārā).

Taidokkaasti valettu Vihreä Tārā istuu risti-istunnassa (rajalalitasana) koristeellisella, kaksinkertaisella lootus-valtaistuimellaan jota reunustaa helmikuvioinnit. Tārān oikea jalka on ojennettuna eteenpäin, jalkaterän levätessä kevyesti lootuksen kukinnolla. Tārān kädet ovat varada ja vitarka mudra-asennossa (asento tarkoittaa keskustelua ja opetusta. Se on myös käden asento, joka lisää opetuksen ja keskustelun hengellistä energiaa). Vasen käsi on kohotettu rinnan korkeudelle, oikean levätessä ojennetun jalan päällä. Sormissaan Tārā kannattelee olkapäiden takana rönsyilevien lootuksien pitkiä kukkavanoja. Pitkänmallinen, pikkutarkasti koristeltu dhoti laskostuu kauniisti valtaistuimelle ja on solmittu vyötärölle timantein koristellulla vyöllä. Jumalattaren paljasta yläruumista koristaa helminauhat, kaulakorut ja pelkistetty ohut liina, joka kulkee vinottain rinnan poikki. Symmetrisillä kasvoilla hyväntahtoinen, seesteinen ilme. Katse on luotu alaviistoon ja huulilla karehtii hienoinen hymy. Tārān hiukset on koottu korkealle nutturalle pään päälle ja sen keskeltä kohoaa lootuksen nuppua muistuttava koriste. Nutturaa reunustaa matala nelisakarainen kruunu. Venytettyjä, pitkiä korvalehtiä koristavat kookkaat korvakorut (oikeanpuoleinen puuttuu) ja niiden yläpuolelta nousee siivekkeillä varustettu, näyttävä tiara, jonka pitkät liepeet laskeutuvat molemmille olkapäille.

Pronssiseoksesta valettu, kullattu Vihreä Tārā on hyvässä kunnossa. Pohjalevy on kuparia ja siinä lehtikuvioinen lyöte. Upea patina. Iänmukaista kulumaa, korroosion jälkiä sekä vihreää hapettumista. Kampauksessa jäänteitä sinisestä maalista. Kultaus kulunut paikoitellen. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 23,5cm x 15,5cm x 10,5cm. Paino n. 1394g.