Pronssiveistos "Buddha Shakyamuni"

295 €

Mandalay, Myanmar (Burma), 1800-luvun loppu tai 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Mandalay-tyyliä edustava Buddha Shakyamuni on peräisin Burmasta. Pronssiseoksesta taidokkaasti valettu Buddha istuu ovaalin, matalan tason päällä vajraparyankasanassa, yllään yksinkertainen munkin kaapu, joka jättää oikean olkapään paljaaksi. Kaavun runsas laskostunut helma levittäytyy koukistettujen polvien eteen.Buddhan Shakyamunin oikea käsi on polvella bhumisparsamudrāssa (”kutsua maata todistajaksi”) joka symboloi Buddhan valaistumista Bodhi-puun juurella, hetkellä jolloin hän kutsui maan jumalatarta, Sthavaraa, todistamaan valaistumisensa puolesta. Vasen käsi lepää sylissä, kämmenpuoli ylöspäin, dhyanamudrāssa. Tämä ele symboloi samsaran ja nirvanan, menetelmän ja viisauden yhdistymistä.

Buddhan ovaaleilla kasvoilla on seesteinen ilme. Kulmat kohoavat kauniiksi kaariksi ja niiden alla on mantelimuotoiset, alasluodut silmät, jotka heijastavat sisäänpäin kääntynyttä henkistyneisyyttä. Huulet ovat täyteläiset ja suupielet kaartuvat hienoiseen hymyyn. Nenä on suora ja symmetrinen. Buddha Shakyamunin pitkät, venytetyt korvalehdet symboloivat henkistä valaistumista. Ne viestivät siitä, että luopuessaan maallisesta rikkaudesta, Siddhartha otti pois raskaat korvakorunsa. Buddhan hiukset on koottu kauttaaltaan pienille hiuskiehkuroille. Päälaen klassinen kohouma (ushnisha) viittaa syvään viisauteen.

Hyvässä kunnossa. Iänmukaista vahvaa kulumaa ja korroosion jättämiä jälkiä. Jäänteitä lakasta. Upea tumma patina. Likaa, pölyä, maa-ainesta. Kooltaan noin 8,0cm x 6,8cm x 5,2cm. Paino n. 135g.