Seremonianaamio "Je"

180 €

Guro-kansa, Norsunluurannikko, 1900-luvun loppupuoli, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Gurot (kutsutaan myös Gouro tai Kweni) ovat kansa Bandama-joen laaksosta, Norsunluurannikolta. Kansa asuttaa alueita muun muassa Sassandra-Marahouén ja Marabonen piirikunnissa. Alkujaan Gurot kutsuivat itseään nimellä Kweni. Guro-nimen on antanut läheinen naapurikansa Baule. Nämä kaksi naapurikansaa ovatkin vaikuttaneet toistensa kulttuureihin hyvin paljon. Gurojen elinkeino painottuu maanviljelyyn ja tärkeimpiä viljelykasveja ovat ruokabanaani, riisi ja jamssi. Myyntiä varten kasvatetaan kahvia, kaakaota ja puuvillaa.

Gurot ovat hyvin traditionaalinen kansa ja he arvostavat suuresti muinaista kulttuuriaan. Kansa on säilyttänyt oman perinteisen uskontonsa joka pitää sisällään luonnonvoimien ja esi-isähenkien palvontaa, lukuisia muita eri jumaluuksia, salaisia riittejä ja kultteja. Miehillä ja naisilla on omat salaseurat tai yhteisöt. Miesten johtaman salaseuran nimi on "Je" ja naisten "Kne". Elämään kyläyhteisössä vaikuttaa suuresti ”Je”, joka koostuu useimmiten kylän vanhimmista ja varakkaammista miehistä. Tämä yhteisö valvoo ja ohjaa kyläläisten elämää aina hautajaisista, juhlista maanviljelyyn ja eri rituaaleista lakiin liittyviin kysymyksiin asti. Kaikki seremonioissa ja rituaaleissa tarvittavat naamiot syntyvät ja kulkevat ”Je”n kautta.

Naamioihin liittyy valtavasti piilotettuja merkityksiä ja niitä pidetään erittäin korkeassa arvossa. Joidenkin naamioiden katsotaan olevan jopa vaarallisia naisille katsoa. Useimmat Guro-naamiot ovat helppo tunnistaa naapurikansojen Baulen ja Yauren naamioista. Silti yksinkertaiset naamiot sekoittuvat helposti naapurikansojen kanssa.

Kaikista eläimistä Gurot kunnioittavat syvästi viittä: Hyeenaa, leopardia, krokotiilia, elefanttia sekä antilooppia. Näiden eläinten uskotaan edustavan "linkkiä" ihmisen ja henkimaailman välillä. Osa eläimistä ja niiden edustamasta symboliikasta kopioituu suoraan Gurojen naamioihin. Hyeenaa pidetään kekseliäänä ja älykkäänä, leopardi on voimakas ja rohkea, krokotiili on soiden kuningas ja elefantti ystävällinen, vahva ja lojaali. Antilooppi on kaunis, siro ja sitä arvostetaan nopeutensa takia. Antilooppi on myös osa Gurojen vanhaa kansanperinnettä jossa myyttinen antilooppi opetti ihmiset viljelemään maata.

Kaunis ja tyylitelty antilooppi-naamio on hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Jäänteitä punaisesta pigmentistä. Pölyä, likaa ja maa-ainesta. Kooltaan 46,0cm x 14,5cm x 9,0cm.