Kokoelma fossiilisoituneita hampaita "Spinosaurus"

myyty

Myöhäisliitukausi, Cenomanum- ja Turonia-vaihe n. 100,5 - 93,9 miljoonaa vuotta sitten, Taouz, Kem Kem-alue, Marokko, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Spinosaurus on sukupuuttoon kuollut spinosaurien heimoon kuuluva teropodidinosaurusten (petodinosaurusten) suku, joka eli nykyisen Pohjois-Afrikan alueella noin 112-93 miljoonaa vuotta sitten. Spinosaurus-sukuun kuuluu kaksi lajia: S.aegypticus ja S.maroccanus. Spinosaurus oli massiivinen ilmestys, se saattoi olla jopa 17 metriä pitkä ja painaa reilusti yli 20 tonnia. Liskon kallo oli pitkä, kapea ja se muistutti suuresti nykyisten krokotiilieläinten kalloa. Valtava kita oli täynnä kartiomaisia, teräviä hampaita. Spinosauruksen erityinen tuntomerkki oli sen selkäpurje, joka koostui noin 1,65 metriä pitkistä selkänikamista. Nykyään oletetaan, että se käytti purjettaan haihduttaakseen tai kerätäkseen lämpöä.

Saksalainen paleontologi Ernst Stromer löysi Egyptistä vuonna 1912 jäännökset dinosauruksesta, jonka hän nimesi Spinosaurukseksi. Stromer itse päätteli, että laji olisi ollut suurempi kuin Tyrannosaurus rex. Valitettavasti suurin osa näytteistä tuhoutui toisen maailmansodan aikaisissa pommituksissa. Spinosauruksen uskottiin pitkään olevan kahdella jalalla kulkeva kookas lihansyöjälisko, jonka pääravintoa olisivat olleet samalla alueella eläneet ouranosaurukset. Kuitenkin vuosina 2005-2018 tehdyt tutkimukset osoittivat, että spinosaurus eli sekä vedessä että kuivalla maalla, nykyisten krokotiilieläinten tavoin, käyttäen ravinnokseen kuitenkin etupäässä kaloja. Samalla kumottiin teoria kahdella jalalla liikkuvasta liskosta. Spinosauruksen takajalat olivat liian heikot kannattalemaan painavaa kehoa, joten on ilmeistä että lisko liikkui neljällä jalalla.

Kokoelmassa kolme näyttävää hampaan fragmenttia. Hampaiden kunto vaihtelee kohtalaisesta hyvään. Iänmukaista kulumaa, murtumia ja lohkeamia. Maa-ainesta, likaa ja pölyä. Korjauksia. Hampaiden koko n. 5,8cm x 2,0cm, 3,8cm x 1,7cm & 3,3cm x 2,3cm. Myydään settinä.

Lähteet:

American Museum of Natural History

Greshko Michael, National Geographic, Syyskuu 2020.

Michael Hopkin, Nature, Helmikuu 2006.