Seremoniallinen kaulakoru "Naga"

myyty

Naga-kansa, Nagaland, Intia/Myanmar, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Tässä seremoniallisessa kaulakorussa on kymmeniä jakkihärän (Bos grunniens) hampaita ja se on peräisin Nagalandista, Intiasta läheltä Myanmaria (ent.Burma). Nagat ovat tiibettiläis-burmalainen etninen kansanryhmä joka on jakautunut kymmeniin eri heimoihin. Naga-heimot harjoittivat pääkallonmetsästystä 1800-luvulta aina vuoteen 1969 saakka.

Vahvan soturiperinteen lisäksi Nagat tunnetaan taitavista käsityöläisistään. Naga-heimojen heinäkattoiset asunnot on valmistettu puusta ja niiden ulkoverhoilut on koristeltu upeilla kaiverruksilla. Talojen sisäänkäynnit koristellaaan yleensä useilla puhelin tai jakkihärän kalloilla. Naga-kansan naiset ovat taitavia kutojia ja värikkäät saalit sekä koristeelliset päähineet ovat naisten erityisalaa. Puuvillasta tai villasta kudot saalit ovat todellisia taidonnäytteitä ja niiden tekemiseen kuluu paljon aikaa. Saalien rikkaat, monimutkaiset kuviot eroavat eri heimojen välillä ja ne kertovat kantajan sosiaalisesta statuksesta ja arvosta.

Korut ovat myös tärkeä osa Naga-kansan identiteettiä ja niissä käytetään materiaaleina mm. simpukoita, luita, kynsiä, hampaita, torahampaita, sarvia, hiuksia jne. Tässä upeassa kaulakorussa on useita jakkihärän tai puhvelin hampaita. Helmet on koottu uudempaan nyöriin. Pientä kulumaa, likaa ja kolhuja saattaa esiintyä. Hampaissa upea tummanruskea patina ja ne ovat aktiivisessa käytössä hioutuneet kauniin kiiltäviksi. Kaulakorun pituus n. 57,0 cm ja siinä 28 yksittäistä hammasta. Yksittäisen hampaan koko noin 4,5cm x 1,4cm.