Äänimalja "Thadobati"

110 €

Nepal, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Soiva kulho tai äänimalja on tiibetiläinen soitin, joka kuuluu idiofonien soitinluokkaan. Nepalissa ja Tiibetissä nämä pronssikulhot tunnetaan jo muinaisista ajoista lähtien. Buddhalaisten munkkien, lamojen ja nunnien keskuudessa soivia kulhoja on käytetty musiikki-instrumentteina niin meditaation kuin erilaisten seremonioidenkin aikana. Niissä on myös toisinaan säilytetty ruoka-aineita. Kauniisti soivien äänimaljojen alkuperäinen, tarkempi käyttötarkoitus on kuitenkin edelleen hämärän peitossa. Kulhot valmistetaan pronssiseoksesta jossa on ainakin kuparia ja tinaa. Muita metalleja, kuten rautaa, hopeaa, sinkkiä tai nikkeliä (joskus jopa kultaa) seoksesta löytyy vähäisiä määriä.

Käsin valmistettujen, iäkkäiden äänimaljojen upeaa äänimaisemaa, ainutkertaista muotoilua ja pitkän käyttöhistorian tuomaa upeaa patinaa ei valitettavasti voida korvata uudenkiiltävillä, tehdasvalmisteisilla "soivilla kulhoilla". Aidot, antiikkiset äänimaljat on aina käsin taottuja ja niiden hidas valmistusprosessi vaatii erityistä taitoa ja huolellisuutta. Äänimalja syntyy laakeasta, pyöreästä metallilevystä, joka ammattitaitoisen sepän käsissä muotoutuu asteittain valmiiksi maljaksi. Menneen ajan laatustandardit edellyttivät tasaisen kaunista pintaa, mikä tiesi maljan takojalle useita, hallittuja vasaran iskuja. Tämän vuoksi jokainen käsin taottu äänimalja on oma uniikki yksilönsä, joka eroaa muista paitsi omalla ulkomuodollaan myös ainutkertaisella äänivärähtelyllään.

Äänimaljoja tunnetaan useita eri malleja. Thadobati-maljat kuuluvat vanhimpien mallien joukkoon ja näitä pelkistetyn kauniita maljoja tunnetaan jo 1400-luvulta saakka. Thadobati-maljan tunnistaa lähes suorista sivuista ja tasaisesta pohjasta. Maljojen koristelu on vaatimatonta, muutamia pakotettuja viivakuvioita tai pisteitä lukuunottamatta. Maljan sisä- tai ulkoreunoissa kulkeneet koristeet ovat usein hioutuneet aikojen kuluessa kokonaan pois.

Kulhoa soitetaan joko kopauttamalla kevyesti puisella kapulalla kulhoa. Vaihtoehtoisesti kulhoa voi soittaa pyörittämällä kapulaa maljan sisä- tai ulkoreunan ympärillä. Soittokapuloita löytyy myös eri tavoin pehmustettuna. Tällöin kulhosta lähtevä ääni on myös erilainen. Thadobati-maljoja soitetaan yleensä kannattelemalla sitä kädessä. Kyseisen maljan soittaminen on helppoa ja siitä lähtee kaunis ääni.

Antiikkinen, käytössä kulunut pieni Thadobati, jossa kuperan ohuet laidat. Äänen alussa kellon terävyyttä. Yksinkertainen, hyvin toimiva äänimaailma. Kirkas sävy jää mukavasti kieppumaan. Kohtalaisen kestävä ääni. Kaunis patina ja vahvaa iästä johtuvaa hapettumista. Malja on halkaisijaltaan 11,5cm ja sen korkeus noin 5,9cm. Paino 177g. Modernia tekoa oleva soittokapula kuuluu kauppaan.