Seremoniakallo "Kapala"

1500 €

Tiibet/ Nepal, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä erikoinen malja on tehty ihmisen pääkallosta ja sitä käytetään rituaalisena apuvälineenä niin hindulaisessa Tantrassa kuin myös buddhalaisessa Tantrassa (Vajranyana). Nimi ”kapala” on sanskriittia ja tarkoittaa kalloa.

Useat Vajranyana jumaluudet, kuten mahasiddhat, dakinit ja dharmapalat ovat kuvattu kapalan kanssa, useimmiten kannattelemassa sitä vasemmassa kädessä. Hindujen jumaluuksista Chinnamasta ja Buddhalaisten vastaava Vajrayogini on kuvattu myös juomasta verta kapala-maljasta. Kapala itsessään symboloi viisautta (prajna) ja tietoisuutta. Kapalan katsotaankin olevan viisauden lähde joka johdattaa valaistumiseen. Hindujen jumaluuksista kapalan kanssa on kuvattu ainakin Durga, Shiva, Kali ja Ganesha.

Tiibetiläisissä munkkiluostareissa kapalaa käytetään viinin, leivän tai pienten taikinakakkusten (torma) tarjoiluun. Viini ja leipä/taikinakakkuset symboloivat verta ja lihaa ja näitä tarjoillaan kapalasta uhrilahjan ominaisuudessa vihastuneiden jumalien tai jumaluuksien lepyttämiseksi. Taikinakakut muotoillaan usein muistuttamaan ihmisen silmiä, korvia tai kieltä.

Kapalan sisäpuoli on pakotettua ja hopeoitua kuparisekoitetta. Näyttävä tumma patina. Iänmukaista kulumaa. Kooltaan noin 17cm x 13,5cm.

Huom! Kaikki myymämme ihmisen osteologiset näytteet ovat joko entisiä lääketieteellisiä opetuskappaleita tai etnografisia seremonia-esineitä (mm. kapalat). Me emme myy, osta tai välitä eteenpäin osteologisia kappaleita joiden historia tai alkuperä on tuntematon tai joiden tuntomerkit eivät täytä näitä kriteerejä. Suomen laki kieltää hautarauhan rikkomisen (Suomen rikoslaki 563/1998, 17 luku, pykälä 12.).