Kajal-pullo ja levitin ”Bactria”

300 €

Balk (Mazar-e-sharif), Afghanistan, noin 300eaa-500jaa, yksityiskokoelmasta Tanskasta.

Kajalin käyttö silmien mustaamiseen tunnettiin jo muinaisessa Egyptissä (Naqada III n.3100eaa) jolloin kuningattaret ja jalosukuiset naiset värjäsivät silmäluomensa jauhetulla stibniitillä (antimonihohde) tai galenalla (lyijyhohteella). Kajalia käytettiin suojaamaan silmiä erinäisiltä vaivoilta. Lisäksi on ehdotettu että silmien maalaaminen mustaksi olisi suojannut silmiä auringon vahingollisilta säteiltä.

Islamin perustaja profeetta Muhammed käytti myös kajalia ja kehoitti sen käyttöön, koska sen katsottiin olevan hyväksi silmille. Hänen väitetään sanoneen:

”Ithmid (antimonihohde) on parhainta kajalia, se kirkastaa näön ja saa karvat (silmäripset) kasvamaan”

Pronssiseoksesta valmistettu kajal-pullo ja levitin ovat peräisin Baktriasta, Keski-Aasiassa sijainneesta muinaisesta Persian valtakunnan maakunnasta, jonka pääkaupunki oli Baktra. Baktrialaisten pääuskontoja olivat zarathustaralaisuus ja buddhalaisuus ennen islamin nousua pääuskonnoksi.

Baktria oli erityisen tärkeä noin vuosien 600eaa ja 600jaa välillä, toimien suurimman osan tästä ajasta niin kohtaamispaikkana idän ja lännen välillä tapahtuvissa kaupoissa, kuin myös olemalla useiden uskonnollisten ja taiteellisten virtausten keskiössä.

Erittäin kaunis kajal-pullo ja levitin ovat ikäisekseen erittäin hyvässä kunnossa. Kaunis vihreä patina. Maa-ainesta, pölyä ja likaa. Kooltaan pullo on noin 8cm x 2cm ja levitin 13cm x 0,3cm.