Kosminen Buddha "Dainichi Nyorai"

500 €

Edo-kausi, myöhäinen 1700-luku, Japani, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Dainichi Nyorai (sanskritiksi Mahāvairocana Tathāgata tai Vairocana) on Buddha Vajrayānassa sekä Māhajānassa ja yksi keskeisimmistä jumaluuksista Japanin esoteerisessa buddhalaisuudessa (erityisesti Shingon-, Tendai- ja Lamalaisissa-koulukunnissa). Vajrayānassa hän on yksi viidestä dhyani-buddhasta. Niinkin aikaisin kun Heian-kauden (Heian-jidai) Japanissa n. 794jaa - 1185jaa Mahāvairocanaa eli Dainichia (Suuri Aurinko) palvottiin suurena, kirkkaasti valaisevana kosmisena buddhana. Nimi Nyorai (Tathāgata) voidaan suomentaa karkeasti "Hän joka on tullut totuuden valtakunnasta". Dainichi Nyorain sanotaan olevan kaikki ja kaikkialla, kuten ilma jota hengitämme, yhdessä kaikkien buddhien, bodhisattvojen ja jumalallisten olentojen kanssa, kaikkien niiden jotka saivat alkunsa Hänestä.

Puinen, kullattu Dainichi Nyorai istuu lootusasennossa (kekka fuza) näyttävällä lootuksen sydäntä (renniku) esittävällä valtaistuimellaan, jonka sivut on koristeltu lootuksen terälehdillä (renben). Dainichin kädet ovat klassisessa "kuuden elementin" mudrassa (chiken-in). Tässä mudrassa oikean käden viisi sormea puristaa vasemman käden etusormea. Mudra symboloi viiden elementin (maa, vesi, tuli, ilma ja avaruus) yhteyttä (goshiki). Kuudes elementti on mieli, henkinen tietoisuus. Buddhan kasvoilla on seesteinen ilme. Silmät ovat kiinni. Huulet kaartuvat hienoiseen hymyyn ja ne on maalattu punaisiksi. Pitkät, venytetyt korvalehdet (fukumimi) pilkistävät hiustupsujen (suihotsu) alta. Otsassa urna (byakugō). Siniseksi maalatut hiukset on koottu korkeaksi nutturaksi (hōkei) pään päälle. Buddhalla on päässään kullatusta pronssista valmistettu koristeellinen kruunu (hōkan) tai tiara. Hänellä on yllään kauniisti laskeutuva viitta tai kaapu (mo) sekä hartiahuivi (jōhaku). Kaulassaan Dainichi Nyorai kantaa kullatusta pronssista ja lasihelmistä valmistettua kookasta rintakorua.

Veistos on kohtalaisessa kunnossa. Jalustasta puuttuu kaksi alinta kerrosta (uwagamachi & shitagamachi). Lasihelmestä tehty urna puuttuu. Erillinen mandorla on ajan kuluessa hävinnyt. Iänmukaista kulumaa. Kultaus on paikoitellen rapissut pois. Pieniä halkeamia, murtumia, likaa ja pölyä. Upea patina. Kooltaan noin 32,0cm x 19,0cm x 18,5cm. Paino n. 889g.