Seremonianaamio ”Tikar”

250 €

Tikar-kansa, Adamawa, Kamerun, 1900-lukua, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Kamerunin vehreillä ruohotasangoilla elää suuri joukko eri sukulaiskansoja. Nämä useat etniset ryhmät voidaan karkeasti jakaa kokonsa ja sijaintinsa puolesta kolmeen eri ryhmään ja näiden pienempiin alaryhmiin. Suurimmat ovat Bamumit, Tikarit ja Bamileket. Tikar on yleisnimitys jota käytetään useita eri Kamerunin etnisistä kansanryhmistä. Tikarin alueella asuvia ihmisiä katsotaan olevan lähemmäs 250,000 henkeä. Poliittisesti nämä ihmiset ovat jakautuneeet lukemattomiin itsenäisiin päällikkö- ja kuningaskuntiin, joiden valtaa tasapainottavat myös useat mies- ja naisyhteisöt.

Useiden Tikareiksi nimettyjen kansojen lisäksi Kamerunissa elää yksi kansa joka on nimennyt itse itsenä Tikar-kansaksi. Tämä pieni, vain noin 25,000 henkeä käsittävä etninen ryhmä elää Adamawan alueella, Kamerunissa.

Tikareiden yhteiskunta on sekä matrilineaarinen että patrilineaarinen. Tikarit uskovat muun muassa että raskaana olevan naisen kuukautisveri muodostaa sikiön ihon, lihakset, useimmat sisäelimet sekä itse veren, kun taas isän spermasta syntyvät luut, aivot, sydän sekä hampaat.

Tikarit tunnetaan erityisesti upeista naamioistaan. Käsityötaitojen siirtyminen seuraaville sukupolville onkin Tikareille erittäin tärkeää. Nuorille pojille opetetaankin niin puutyötaitoja, pronssinvalua kuin naamioiden kaiverrusta ja muita kädentaitoja. Tikarit kehittävät myös tekniikan jossa mehiläisvahaa ja savea käytetään muotin aineosina pronssia valettaessa. Tämä on mahdollistanut upeiden pronssikorujen, veistosten, naamioiden ja valuutan valmistamisen.

Tätä upeaa naamiota on käytetty maanviljelyn ja sadonkorjuun aikana tapahtuvissa seremonioissa ja juhlinnassa joiden aikana toivotaan hyvää viljelyonnea ja runsasta satoa. Naamio on ollut ahkerassa käytössä. Hyvässä kunnossa. Kulumaa, pölyä, likaa ja pieniä pintavikoja. Kooltaan noin 32,0cm x 23,0cm.