Seremonianaamio ”Tikar”

250 €

Tikar-kansa, Adamawa, Kamerun, 1900-lukua, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä hieno naamio on peräisin Tikar-kansan keskuudesta Kamerunista. Tikarit asuvat pieninä hajanaisina ryhminä Nigerian rajan tuntumassa, Adamawan tasangolla sekä Kamerunin läntisillä ylängöillä.

Tikareiden yhteiskunta on vahvasti matrilineaarinen kuin myös patrilineaarinenkin. Tikarit uskovat muun muassa että raskaana olevan naisen kuukautisveri muodostaa sikiön ihon, lihakset, useimmat sisäelimet sekä itse veren, kun taas isän spermasta syntyy luut, aivot, sydän sekä hampaat.

Tikarit tunnetaan erityisesti upeista naamioistaan. Käsityötaitojen siirtyminen seuraaville sukupolville onkin Tikareille erittäin tärkeää. Nuorille pojille opetetaankin niin puutyötaitoja, pronssinvalua kuin naamioiden kaiverrusta ja muita kädentaitoja.

Tätä upeaa naamiota on käytetty maanviljelyn ja sadonkorjuun aikana tapahtuvissa seremonioissa ja juhlinnassa joiden aikana toivotaan hyvää viljelyonnea ja runsasta satoa. Naamio on ollut ahkerassa käytössä. Kulumaa ja pieniä pintavikoja saattaa siis esiintyä. Kooltaan 32cm x 23cm.